ČEBELJI SVET

17.02.2017 21:29:35
Svetovni dan čebel

»Čebelji svet« (Bee World) sestavlja kupola iz šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice. Celoten paviljon meri v tlorisu 6 m (premer kupole), v višino pa 3,20 m, tako, da se skozenj lahko sprehodi obiskovalec. Čebelje satnice merijo okoli 65 cm (premer) in so napolnjene z različno vsebino, ki obiskovalcu pobliže predstavi življenje čebel.

Največji poudarek je na interaktivni vsebini: s pomočjo virtualnih VR-očal bo omogočen ogled filmov iz čebeljega sveta, posnetih v tehnologiji 360°, na tabličnih računalnikih bodo najmlajši s perspektive čebele spoznavali lepote Slovenije, na vgrajenih monitorjih pa bo možen ogled različnih zanimivih posnetkov o čebelah in njihovem življenju, slovenskem čebelarstvu in Sloveniji. V paviljonu so zasajene slovenske medovite rastline, dodatna popestritev pa bodo številne atraktivne čebelje fotografije slovenskih fotografov.

Paviljon »Čebelji svet« je namenjen ozaveščanju o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu – torej preprečevanje lakote ter posledično za izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika. Z njim želimo v naslednjih dveh letih širši javnosti po različnih državah sveta na inovativen in tehnološko sodoben način približati projekt svetovni dan čebel oz. pomen čebel, drugih opraševalcev ter čebelarstva nasploh za prehranski sektor in varovanje okolja. 

Paviljon je zasnovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Kaja Kotnik) v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarskim muzejem Radovljica ter Uradom Vlade RS za komuniciranje. Konstrukcija je plod slovenskega znanja, tehnologije, materiala in dela.

Sodelujoči pri projektu: MKGP, ČZS, UKOM, Čebelarski muzej Radovljica (ga. Tita Porenta), 1,2,3 Design, d. o. o., Ranles, d. o. o. (mizar Peter Randl), Slišišvidiš, d. o. o. (osvetlitev Radovan Batič), Arhing Studio, d. o. o. (izris konstrukcije), Humko, d. o. o. (ozelenitev), Snaut, d. o. o. (video produkcija), SiTeam, d. o. o. (produkcija igrice)