Poreklo medu in pomen lokalno pridelanih živil
12.12.2024 16:52:04
Varna hrana
Poreklo medu in pomen lokalno pridelanih živil
Evropska Unija (EU) je druga največja pridelovalka medu, za Kitajsko, ki je vodilna v svetu. Hkrati pa poraba medu v EU presega pridelavo, zato je EU tudi ena večjih uvoznic medu iz tretjih držav. V zadnjih letih pa žal vse bolj očiten postaja problem ponaredkov, ki naj bi po študiji »From the Hives« (2021-2022) predstavljali skoraj polovico medu na trgu v Evropi.
Čebelarska zveza Slovenije si že dolga leta prizadeva za izboljšanje razmer na trgu medu in za pravice potrošnikov. Doslej je Direktiva o medu (2001/110/ES) pridelovalcem medu in polnilcem nalagala obveznost označevanja države izvora medu, vendar se je ta v primeru mešanic medu, ki so po poreklu iz več kot ene države, lahko označilo kot »mešanica medu iz držav EU«, »mešanica medu iz držav, ki niso članice EU« ali »mešanica medu iz držav članic EU in držav, ki niso članice EU«. Takšno označevanje porekla potrošnikom ne zagotavlja zadostnih in nedvoumnih informacij o izvoru medu. S pobudo o natančnejšem označevanju porekla mešanic medu, ki ga je Slovenija skupaj s Portugalsko leta 2020 predstavila na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, smo sprožili postopke, ki so v letu 2024 privedli do velikega korak naprej za dobro potrošnikov in čebelarjev. Sprejete so bile spremembe in dopolnitve Direktive o medu (2024/1438), ki določajo obvezno natančnejše označevanje porekla mešanic medu. Predvideno je prehodno obdobje dveh let, kar pomeni, da bodo polnilci od junija 2026 dalje morali poreklo označevati s posameznimi državami in pripadajočimi deleži po padajočem vrstnem redu. Če bo med iz štirih držav z največjim deležem predstavljal najmanj 50 % celotne mešanice, bo lahko vsaka država članica EU dodatno sprejela izjemo, da se pri mešanicah medu označuje le štiri države z največjim deležem. V vsakem primeru bo morala biti označba porekla v istem vidnem polju kot je ime izdelka.
Sprememba pravil glede označevanja porekla mešanic medu je ključen korak za izboljšanje stanja na trgu medu. A vendar je problematika ponaredkov živil izredno kompleksna, zato tudi rešitev ni enostavna. Vključuje uraden izbor analiznih metod za preverjanje pristnosti medu, poenotenje oz. harmonizacijo med laboratoriji, ki bodo pristnost preverjali, izboljšanje kontrol na mejah in znotraj držav, vzpostavitev učinkovitega sistema sledljivosti in nenazadnje osveščanje potrošnikov.
Pomemben del dolgoročne rešitve glede ponarejenega medu je torej ravno osveščen potrošnik, ki se zaveda vrednosti kakovostnega, pristnega medu. V Sloveniji smo v osveščanje potrošnikov z različnimi akcijami in kampanjami vložili že ogromno truda. Trenutno se neposredno pri čebelarjih proda kar 80 % v Sloveniji pridelanega medu. Mnogi slovenski potrošniki vedo, da kakovosten med najdejo pri lokalnih čebelarjih. Poleg tega, da med kupujemo v svojem okolišu, ker zaupamo lokalnim čebelarjem, pa je uživanje lokalno pridelanih živil priporočljivo še zaradi drugih razlogov.
Lokalna hrana velja za kakovostnejšo v primerjavi z uvoženimi izdelki, saj prepotuje le kratke razdalje. S kratkimi transportnimi verigami se v živilih ohranja več hranilnih snovi. Za pridelavo lokalno pridelane hrane se porabi manj pesticidov, antibiotikov, hormonov, konzervansov in drugih snovi za večanje produkcije. Na več hranil v lokalni hrani prispeva tudi večja ponudba sezonskih živil. Živila, predvsem rastlinskega izvora, obrana ob tehnološki zrelosti imajo polnejši okus in so hranilno bogatejša v primerjavi z živili, ki so zorela v kontroliranih okoljih. Krajšanje transportnih verig in spodbujanje lokalnih izdelkov prispeva tudi k manjši količini nastalih odpadkov, vezanih tako na embalažo za živila, kot živilskega odpada, ki nastane zaradi kvara živil. Izbira lokalnih živil nenazadnje prispeva tudi k povezovanju skupnosti, saj lokalne sestavine pogosto kupujemo na tržnicah ali neposredno na kmetijah. S tem se vzpostavi tudi neposreden stik s pridelovalci, kar krepi lokalno skupnost.
Urška Ratajc, Ana Janžekovič,
Svetovalki specialistki za zagotavljanje varne hrane
Zadnje novice