Čebelji pridelki so naravni vir antioksidantov

30.09.2024 9:35:12
Varna hrana
V jesenskem času, ko se spuščajo temperature, krajšajo dnevi in več časa preživimo med štirimi stenami, je izjemnega pomena, da posežemo po živilih, ki podpirajo naš imunski sistem in nam pomagajo pri ohranjanju dobrega počutja in zdravja na prehodu v zimsko obdobje. Čebelji pridelki so edinstvena in široko uporabna živila ter pomemben vir antioksidantov. Antioksidanti so snovi, ki stabilizirajo proste radikale v našem telesu in s tem preprečijo poškodbe celic ter zavirajo razvoj nekaterih obolenj in izboljšajo delovanje imunskega sistema, kar je ključnega pomena v prehodnih obdobjih.
Med je zagotovo najbolj poznan in razširjen čebelji pridelek in skoraj obvezno živilo v večini gospodinjstev, a ni edini čebelji pridelek, bogat z antioksidanti - tu so še cvetni prah, propolis in matični mleček.
 
Cvetni prah – popolno naravno živilo
Cvetni prah je kakovosten vir ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov in tako nudi vse, kar naš organizem potrebuje za normalno delovanje. Fenolne spojine, v največji meri flavonoidi, ki jih vsebuje, lahko delujejo antioksidativno in so specifične za posamezno rastlinsko vrsto. Večletne raziskave cvetnega prahu iz Slovenije so pokazale, da imata cvetni prah kostanja in oljne ogrščice največjo antioksidativno učinkovitost.
 
Propolis – naravni antibiotik čebel
Propolis je lepljiva, smolnata snov, katere primarna vloga v panju je ohranjanje sterilnega okolja in preprečevanje nastanka bolezni v čebelji družini. Je torej naravni antibiotik s širokim spektrom delovanja in deluje proti številnim bakterijam, virusom in glivicam. Poleg protimikrobne aktivnosti deluje tudi protivnetno in antioksidativno. Zlasti je bogat z estri in fenolnimi spojinami, ki največ prispevajo k njegovi antioksidativni učinkovitosti.
 
Matični mleček – kraljevsko hranilo
Matični mleček uvrščamo med funkcionalna živila, saj so rezultati raziskav pokazali, da ima matični mleček številne funkcionalne lastnosti, kot so antibakterijska in antioksidativna aktivnost ter protivnetno delovanje. Antioksidativna učinkovitost matičnega mlečka izvira iz fenolnih spojin in kratkih peptidov, različnih vitaminov in kratkoverižnih hidroksilnih in karboksilnih maščobnih kislin.
V vsakdanjem življenju, ob skrbi za gibanje, sprostitev ter obilico sadja in zelenjave, ne pozabimo torej še na čebelje pridelke. Vse naštete pridelke lahko uživamo same ali v kombinaciji s čebeljimi pridelki in drugimi živili. Naj najdejo stalno mesto na naši mizi in jedilniku v podporo dobremu počutju in splošnemu zdravju.
 
Prisegajmo na živila lokalnega izvora. Zaupajmo slovenskim čebelarjem, ki z obsežnim
znanjem, skrbno in predano pridelujejo kakovostne in varne čebelje pridelke.
 
Obiščite spletno stran Čebelarske zveze Slovenije: www.okusi-med.si
Ponudnike slovenskih čebeljih pridelkov najdete: http://www.slovenskimed.si/Si/

Avtorici: Urška Ratajc in Ana Janžekovič, svetovalki specialistki za varno hrano Čebelarske zveze Slovenije
Vir fotografij: Ksenija Dremelj, arhiv ČZS

Fotografije