Državno ocenjevanje medu 2023

29.11.2023 8:58:17
Varna hrana
Čebelarska zveza Slovenije je iz sredstev v okviru projekta promocije medu iz EU shem kakovosti Enjoy, it's from Europe v sodelovanju z Biotehniško fakulteto UL, organizirala državno senzorično ocenjevanje medu.
V letošnjem letu so se na državno ocenjevanje uvrstili prvaki iz slovenskih in mednarodnih ocenjevanj: OČD Koper, Pomurski sejem d.o.o. (AGRA) in ČD Semič. Ocenjevanje najboljših medov je potekalo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Ocenjevalno komisijo je vodila izr. prof. dr. Jasna Bertoncelj. V senzorični komisiji pa so sodelovali še izr. prof. dr. Mojca Korošec, mag. Malči Božnar, Primož Božnar, Bojan Pavlin, Klavdijo Babič in Simon Golob. Imeli smo tri kategorije medov: gozdni, lipov in kostanjev med. Sistem ocenjevanja na državnem senzoričnem ocenjevanju poteka po sistemu razvrščanja vzorcev od tistega z najmanj do tistega z najbolj tipičnimi senzoričnimi lastnostmi. Vzorcem smo opravili tudi fizikalno-kemijske analize, s katerimi smo potrdili varnost, pristnost in kakovost vseh nagrajencev.

Za laskavi naziv državnega prvaka v posamezni kategoriji medu se potegujejo:

Gozdni med: Vero Počkar, čebelarstvo Benedičič
Kostanjev med: Franc Kozjek, Belokranjski hram d.o.o.
Lipov med: Jožef Bizjak, Samir Jusufspahić

 
Podelitev priznanj in pokalov najboljšim bo potekala v petek, 1.12.2023 na Dnevu čebelarskega turizma v Mestnem muzeju Ljubljana!
 
 
Aljaž Debelak, svetovalec za varno hrano JSSČ

Fotografije