Vabilo na posvet ob Dnevu shem kakovosti 2023

09.11.2023 11:53:04
Ekonomika
V sredo, 15. novembra 2023, s pričetkom ob 10. uri na Čebelarski zvezi Slovenije organiziramo že tradicionalni posvet ob dnevu shem višje kakovosti medu, namenjen čebelarjem, ki želijo ponuditi kupcu tisto, kar kupec želi in zahteva – to je kakovost!
 
Program, ki bo potekal v okviru ČZS, JSSČ bo sledeč:

10:00 Boštjan Noč, predsednik ČZS: Pozdravni nagovor

10:15 Posvet tržno usmerjenih čebelarjev
Alenka Marjetič Žnider, ZZS:  Prednosti združevanja čebelarjev v organizacijo proizvajalcev
Osrednja tema letošnjega posveta tržno usmerjenih čebelarjev bo predstavitev strokovnih podlag za ustanovitev organizacij proizvajalcev in spodbujanje povezovanja ter formiranja skupine proizvajalcev znotraj čebelarskega sektorja. Posvet bo osredotočen tudi na možnost črpanja sredstev iz intervencije za ustanovitev skupin in organizacij proizvajalcev za sektor čebelarskih proizvodov in izzive, ki jih ta predstavlja.

11:00 Strokovna razprava: Aktivnosti promocije medu iz EU shem kakovosti in lokalne blagovne znamke – izziv in priložnost za čebelarje
Na trgu se poleg medu v čedalje večji meri ne samo pri lokalnih pridelovalcih, ampak tudi v živilskih trgovinah pojavljajo živila, ki so označena z znaki evropskih shem kakovosti. Generacije, ki prihajajo v vlogo potrošnika, dajejo velik poudarek na zdrav življenjski slog, kamor sodi tudi temu primeren način izbora ter pomena uživanja kakovostne hrane. Slovenski čebelarji pridelujemo med, ki se po kvaliteti uvršča med evropske sheme kakovosti in potrošniku daje kontrolirano kakovost, zagotovljeno sledljivost in znano poreklo. Strokovna razprava se bo osredotočila na načine uspešne prodaje in trženja medu iz EU shem kakovosti z vidika različnih načinov komunikacije med čebelarjem in potrošnikom. Predstavljene bodo možnosti promocije medu iz EU shem kakovosti ter možnosti in zakonske podlage za ustvarjanje lokalne blagovne znamke kot dodane vrednosti že certificiranega medu.

V nadaljnjem programu v okviru projekta Enjoy it s from Europe - Okusite pravega, bo ob 11. 30. uri sledil strokovni posvet na temo prodajnih poti certificiranih živil. Sodobni trg ponuja številne možnosti trženja, promocije in prodaje certificiranih živil. Različni prodajni kanali omogočajo, da se osredotočimo na način prodaje, ki najbolj ustreza našim potrebam in ciljem ter povečanje prepoznavnosti, kar potencialno omogoča povečanje dobička.

Smeri učinkovitega trženja in prodajne poti certificiranega lokalno pridelanega sadja (Doris Letina, ZSPM)

Novinarska konferenca ob Dnevu shem kakovosti
Po strokovnem delu Dneva shem bo ob 12.30 sledila novinarska konferenca, na kateri bo Čebelarska zveza Slovenije predstavila pomen vključevanja čebelarjev v sheme Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med in Kraški med z zaščiteno označbo porekla, prihodnje aktivnosti ob promociji medu iz shem kakovosti ter Tradicionalnem slovenskem zajtrku in izzive, s katerimi se srečuje.

Posvet bomo zaključili z degustacijo živil in jedi evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov. V prostorih Gostišča »Pri čebelici« (v stavbi ČZS) bo potekala degustacija jedi in živil Konzorcija nosilcev evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov. Konzorcij je bil ustanovljen januarja 2021 na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Vanj so vključeni pridelovalci 24 slovenskih živil, ki jih odlikujejo višja kakovost, poznano poreklo, poseben način pridelave ali naša bogata kulinarična tradicija.

PRIJAVA
Za obisk Posveta ob dnevu shem kakovosti se najkasneje do 13. novembra 2023 prijavite na povezavi: https://forms.gle/vt9PKKUTZZdKnbQAA ali elektronskem naslovu mojca.pibernik@czs.si .

Čebelarska zveza Slovenije

Fotografije