Ob 250 letnici smrti Antona Janše

14.09.2023 12:51:43
Tajništvo

Na včerajšnji dan 13. septembra je pred 250 leti umrl veliki Anton Janša, čebelar in učitelj modernega čebelarstva. Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije; predsednik Boštjan Noč,
podpredsedniki Marija Sivec, Marko Alauf ter Janez Vencelj, pooblaščenec predsednika ČZS Karl Vogrinčič in predsednik ter praporščak Čebelarskega društva Breznica so skupaj z veleposlanikom RS na Dunaju Aleksandrom Gržina, položili venec ob spominsko ploščo v dunajskem parku Augarten in se tako poklonili ikoni slovenskega čebelarstva.

Hkrati pa je v prostorih Slovenske matice v Ljubljani potekal posvet naslovom: Anton Janša v evropskem in slovenskem prostoru nekoč in danes, ki so ga pod častnim pokroviteljstvom bivšega predsednika RS Boruta Pahorja soorganizirali Čebelarska zveza Slovenije, Slovenska matica in Čebelarski muzej Radovljica. Na posvetu so strokovnjaki s področij predstavili svoja raziskovanja ter poglede na vlogo Antona Janše v prespektivi preteklosti in prihodnosti. Ugotovili so, da je veliki čebelar pomembni del kulturne dediščine, saj je njegovo ime prisotno tako v dokumentarnem kot leposlovnem knjižnem gradivu. Da se tukaj odmev velikega imena ne konča, pa so obljubili ob zaključku posveta, katerega vloga je bila pravzaprav zasnova za izdajo novega zbornika o Antonu Janši, ki ga prav verjetno lahko pričakujemo že naslednje leto.

Čebelarska zveza Slovenije
 

 

Fotografije