NA SEJMU AGRA PILI KAVO Z MEDOM IN OPAZOVALI 3D ČEBELO

01.09.2023 14:57:46
Ekonomika
Med 26. in 31. avgustom je v Gornji Radgoni potekal 61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. V luči danih razmer je še posebej ponujal vrhunsko tehniko, opremo in sredstva, ki jih kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo najbolj potrebujejo za odpravo posledic pričujočih ujm in za uspešen razvoj v prihodnosti. Posebna pozornost pa je bila namenjena tudi strokovnemu dogajanju za ozaveščanje o posledicah podnebnih sprememb, njihovem preprečevanju in odpravljanju škode.

Tekom sejma je bila na predstavitvenem prostoru v Hali A predstavitev 3D-modela kranjske čebele, delovanje Javne svetovalne službe v čebelarstvu in dejavnosti v povezavi s projektom promocije shem kakovosti. Predstavili pa so se tudi čebelarji s svojo ponudbo. V sejemskem Medenem hramu je bila na ogled razstava nagrajenega medu in medenih pijač.

Nedeljski dan čebelarjev pa je bil letos še posebno svečan, saj kozarec za med praznuje svoj 15. rojstni dan. Ob tej priliki smo razkrili nov, 700 g kozarec za med, ki za čebelarje  predstavlja priložnost za povečanje nabora ponudbe, izboljšanje ekonomičnosti pri prodaji, poleg tega pa se za pakiranje v nov kozarec uporabljajo enaki pokrovčki, nalepke in prelepke kot pri kozarcu za 900 gramov medu.

Dogajanje se je pričelo ob 
9.30 uri v dvorani 1 s strokovnim posvetom na temo pomena embalaže pri pakiranju čebeljih pridelkov ter vplivom embalaže na vedenje potrošnika. Svetovalka specialistka za ekonomiko v čebelarstvu, Tina Žerovnik nam je predstavila sheme kakovosti Slovenskega medu z geografsko oznako in pomen prepoznavnosti blagovne znamke. Jože Stenko nam je kot distibuter embalaže in pisec zgodbe o kozarcu za med skupaj z Jožetom Smrkoljem predstavil zgodovino razvoja kozarca za med, strokovni vidik pomena embalaže za potrošnika pa nam je predstavil red. prof. dr. Klement Podnar iz Fakultete za družbene vede. 

Po končani razpravi se je dogajanje ob 11. uri iz dvorane preselilo na prireditveni prostor pred upravo Pomurskega sejma, kjer je potekala slavnostna razglasitev in podelitev nagrad 4. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in 22. ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo ter svečana obeležba 20. obletnice delovanja Čebelarske zveze društev Pomurja. 

Nedeljski dan smo si popestrili še s kavo slajeno z medom. Obiskovalci so imeli priložnost poskusiti kavo z različnimi vrstami medu.

Fotografije