​Pričakovanja na hojevi paši po neurjih, 14.7.2023

14.07.2023 8:54:57
Napoved medenja
Včeraj in tudi že predvčerajšnjim je državo zajelo močno neurje. Največ škode beležijo na severozahodnem, severnem, severovzhodnem, vzhodnem in jugovzhodnem ter tudi v osrednjem delu države kjer je potekal nevihtni pas oz. so se razvile nevihtne celice z močnimi nalivi, vetrom in tudi točo. Podrlo je ogromno dreves in kot vidimo iz različnih objav naredilo kar nekaj škode tudi na samih čebelnjakih in čebeljih panjih.
Padavin s hudimi nalivi in vetrom smo bili deležni tudi v preostalem delu države, tudi na območju Trnovskega gozda, Hrušice, Javornikov, gozdov osrednje Slovenije, Ribnice in Kočevja, kjer je prisotna zelena hojeva ušica. Na teh območjih je bil bolj kot včerajšnji dež,  škodljiv veter v sredo zjutraj, ko je prišel nenadoma brez predhodnih padavin. Ob relativno topli noči so ušice bile prisotne na samih vejah kjer so bolj izpostavljene in jih  veter lažje sklesti. Kakšna uš je zagotovo izgubljena vendar glede na to, da na teh območjih toče nismo beležili večjih izgub zelene hojeve ušice ne pričakujemo.
Kakšno je in bo stanje se bo dobro videlo v prihodnjih dneh. Vzpodbudni so bili že podatki nekaterih včerajšnjih tehtnic, ki so kljub takšnemu stanju z vremenom na posameznih lokacijah teh območjih pokazali pozitiven donos.
Upam, da vsi, ki ste utrpeli škodo na čebelnjakih le ta ni bila velika in da jo najhitreje sanirate.
 
Naj medi!!!
 
Aleš Bozovičar, ONS