​Stanje rastlin z dne 25.5.2023

25.05.2023 22:48:35
Napoved medenja
V zadnjih dneh smo pregledali stanje rastlin po državi. Dobro je vidno stanje pri akaciji, kateri cvetovi so pozebli in kateri ne. Sedaj cveti akacija na zgodnjih legah vzhoda in juga države. Na kasnejših legah teh območji se ravno odpira. Na vzhodu države cvetijo predvsem akacije v vrhovih nad 6 m višine, mlajša nižja drevesa cvetov nimajo. Nekoliko bolje je na jugu države, kjer je teren bolj razgiban in so drevesa v višjih legah celotna v cvetu. Trenutno je za njeno izločanje idealno vreme kar s pridom izkoriščajo tudi čebele. Kljub temu, da je cvetja manj so donosi solidni, glede na letošnje stanje odlični. Opažamo pa, da nima tako intenzivnega vonja kot lani in da nekateri cvetoči cvetovi ob dotiku razpadejo. Trenutna vremenska napoved je ugodna vse do 3. junija in upajmo, da tako ostane, da se cvetovi obdržijo in tako medenje nadaljuje.
Nekaj skromnega donos beležimo tudi iz javorja, sicer je cvetov res malo vendar v teh pogojih dobro medijo in vsaj na posameznih območjih omogočajo ravnanje tehtnic.
Lipa in kostanj se lepo razvijata imata zadostno število cvetov. Prve velikolistne lipe se bodo lahko na zelo zgodnjih legah primorske odprle že v prihodnjem tednu. Takšnih dreves ni veliko, so predvsem  popestritev vira cvetnega prahu. Območja kjer sta ti vrsti v večji meri pristne bomo v prihodnjih dneh pregledali in vas o stanju in predvidenem času cvetenja sproti obveščali.     
Pregledali smo tudi smrekove in hojeve sestoje. Ne smreki najdemo posameznega velikega in tudi malega kaparja, kar ne predstavlja obeta za pašo. Prav tako najdemo zelo malo kolonij različnih vrst ušic.
Enako stanje je tudi na Hoji trenutni pregledi še ne prikazujejo prisotnosti večjega števila ušic.
Po trenutnem stanju še ne moremo zaključevati kašen bo razvoj in medenje naših iglavcev. Glede na stanje, ki so ga imeli do sedaj je bil razvoj, predvsem uši, nemogoč in lahko še vse nadoknadijo, če bodo le imele primerne pogoje. Tudi to bomo intenzivno spremljali in vas o tem sproti obveščali.
Tisti čebelarji, ki čebel niste imeli oz. nimate v bližini akacijevih dreves in vam tehtnice kažejo negativno stanje preverite zaloge hrane v panjih. Toplo in suho vreme žal ni prineslo željnih donosov po vsej Sloveniji in je kar dobršen del države še vedno v negativnem stanju.
 
Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS
 

Fotografije