3D kranjica in občasna razstava naj medi! v pokrajinskem muzeju Celje (23.3-19.

24.05.2023 7:59:45
Tajništvo
3D KRANJICA IN OBČASNA RAZSTAVA NAJ MEDI! v POKRAJINSKEM MUZEJU CELJE (23.3.-19.5.2023)
 
Že v času, ko je čebela velikanka 3D kranjica navduševala obiskovalce svetovne razstave EXPO v Dubaju, smo jo občudovali tudi v muzeju.
 
Naloga slehernega muzeja je, da se odziva na aktualne teme in dogodke. Čebelarstvo v Sloveniji ima bogato tradicijo. 20. maj – mednarodni dan čebel, vpis čebelarstva na slovenskem na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva, zaščita kranjske sivke  in zahteva v EP po doslednem označevanju izvora medu za potrošnike, so dosežki naših čebelarjev. Klimatske spremembe in onesnaževanje okolja močno vplivajo na čebele, ki so kot opraševalke povezane z obstojem človeštva. V muzeju smo se odločili, da bomo ob atraktivni predstavitvi čebele velikanke, opozorili na pomen čebel za človeštvo, za ohranjanje čebelam in ljudem prijaznega okolja in pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti na našem prostoru.
 
V Pokrajinskem muzeju Celje že šesto leto zastavljeni program soustvarja šest prostovoljcev. Štiri od njih (Irena Gorenšek, Irena Meznarič Vratovič, Ivana Mlikota in Petra Popović),  so tokrat svoj prosti čas, znanje in izkušnje namenile čebelam. S pomladno vnemo so preučile številno literaturo, pogovarjale so se s čebelarji, pod rokami muzejskih restavratorjev so zasijale muzealije (panji, panjske končnice in izdelki iz čebeljega voska)  in nastala je manjša občasna razstava Naj medi!.
 
Za osnovnošolce smo v muzeju ob tej priložnosti pripravili posebne učne ure  s kratkim predavanjem o čebelah, ogledu in pogovoru ob 3D kranjici, ogledu razstave Naj medi! in kratko delavnico z učnimi listi. Posebna vodenja v popoldanskem času smo pripravili za člane društev upokojencev, turističnih društev, univerze za tretje življenjsko obdobje in za občane, ki so razstavo obiskali preko mestnih četrti in krajevnih skupnosti.
 
Za splošno, širšo javnost smo pripravili sklop spremljajočih prireditev. Predavanja na temo skrbi za čebelnjak in medovite rastline, o pomenu urbanega čebelarstva in o apiterapiji. Izvedli smo delavnici, kjer so družine poslikale panjske končnice, z otroki smo s čebeljim voskom pečatili svečane prisege, v sodelovanju z domačim čebelarskim društvom Henrik Peternel Celje smo za obiskovalce pripravili dan odprtih vrat z ogledom 3D kranjice, »živega« oglednega panja in pokušino čebeljih pridelkov. 25. marca smo z učenci OŠ A.M. Slomška Vrhnika pred muzejem zasadili medovita zelišča.
 
V muzejski trgovini v Knežjem dvoru smo pripravili tudi izbor zanimivih spominkov, uporabnih predmetov, pravljic in literature o naših čebelarskih posebnostih.
 
Hvala Čebelarski zvezi Slovenije, da nam je omogočila izvedbo poučnega projekta, kjer smo lahko uspešno združili sodobno tehnologijo in slovensko kulturno dediščino. 3D kranjica je navduševala  vse generacije (4360 obiskovalcev) in izjemno popestrila dogajanje v muzeju.
Odzivi v medijih:
https://megafon.si/kultura/v-pokrajinskem-muzeju-celje-obcasna-razstava-naj-medi/ ,
https://www.sta.si/3152929/v-pokrajinskem-muzeju-celje-obcasna-razstava-naj-medi ,
https://www.stajerskival.si/sl/news/oddaje/na-razstavi-v-knezjem-dvoru-tudi-cebela-velikanka.html ,
https://www.youtube.com/watch?v=HaiJHhE-9Gc (od 10 min) (TV Nova 24),
https://www.youtube.com/watch?v=cuqagDdcAcE (od 8 min) (TVCelje),
https://slosolar.si/aktualno/naj-medi-obcasna-razstava-v-pokrajinskem-muzeju-celje/,
https://www.telex.si/novica.php?n=4291997 ,
https://www.mojaobcina.si/celje/novice/zanimivosti/na-ogled-je-cebela-velikanka.html,
https://www.rfantasy.si/58046,
https://www.celje.si/sl/predavanje-skrb-za-cebelnjak-medovite-rastline,
https://www.facebook.com/MCDolgopolje/?show_switched_toast=0&show_invite_to_follow=0&show_switched_tooltip=0&show_podcast_settings=0&show_community_review_changes=0&show_community_rollback=0&show_follower_visibility_disclosure=0 ,
https://www.facebook.com/celjemestnaobcina/
https://novice.si/page/v-pokrajinskem-muzeju-obcasna-razstava-naj-medi/ ,
https://www.google.com/search?q=naj+medi+celje&client=firefox-b-d&ei=R08nZLH1K4H0sAe7lbmABg&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwjxtOCLjYf-AhUBOuwKHbtKDmAQ8NMDegQIBxAS&biw=1536&bih=711&dpr=1.25#fpstate=ive&vld=cid:76b7dbac,vid:uNwQQxyv65Y,
https://vecer.com/celjsko/v-pokrajinskem-muzeju-celje-na-ogled-100-krat-povecan-model-kranjske-cebele-10330025,
https://www.celje.info/kultura/cebela-velikanka-v-knezjem-dvoru-ozavesca-o-pomenu-oprasevanja/,
https://osglazija.splet.arnes.si/cebela-velikanka/,
https://vfokusu.com/o-urbanem-cebelarjenju-nekoc-in-danes-gorazd-trusnovec-za-poznavalce-in-informirane-laike/,
https://www.os-ljubecna.si/2023/04/14/obisk-tropske-hise-in-cebele-velikanke/,
 http://socio-vgc.si/voden-ogled-cebele-kranjske-sivke/,
https://ziv-zav.rtvslo.si/clanek/zanimivosti/cebela-velikanka-iz-dubaja-pribrencala-v-pokrajinski-muzej-celje/666874 ,
https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/zanimivosti/cebela-velikanka-iz-dubaja-pribrencala-v-pokrajinski-muzej-celje/666874,
https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174956790?s=tv  (od 1:35:35 dalje),
https://www.novitednik.si/kultura/31286-v-muzej-za-dobro-pocutje ,
https://www.facebook.com/PokrajinskiMuzejCelje (25 objav),
Celjske muzejske novice 2023-1: https://www.pokmuz-ce.si/assets/files/CCMN2023-I-koncna.pdf ,
 https://www.celje.info/kultura/cebela-velikanka-odletela-iz-muzeja-na-cebelarski-praznik/
 
 Pokrajinski muzej Celje

Fotografije