Pomen in ohranjanje kranjske čebele

17.05.2023 7:04:50
Tehnologija
Kranjska čebela ali Apis mellifera carnica, je ena od treh vrst čebel, ki jih najdemo na evropskem ozemlju. Gre za eno najbolj priljubljenih vrst čebel, ki ima v Sloveniji dolgo zgodovino in pomembno vlogo pri opraševanju rastlin ter proizvodnji medu in drugih čebeljih proizvodov.
 
Ohranjanje kranjske čebele je ključnega pomena za Slovenijo iz več razlogov. Prvič, kranjska čebela je ena od najbolj priljubljenih čebeljih vrst v Evropi in širše. V Sloveniji je ta vrsta čebelja populacija še posebej pomembna, saj se je tukaj razvila in prilagodila razmeram ter postala simbol slovenske kulture. Poleg tega je kranjska čebela znana po svojih značilnostih, kot so dobra prilagodljivost na spremenljive okoljske razmere, velika vzdržljivost in produktivnost.
 
Drugič, kranjska čebela igra pomembno vlogo pri opraševanju rastlin. Čebele so ene najpomembnejših opraševalcev v naravi in brez njihovega dela bi se mnoge rastline ne mogle razmnoževati. Z ohranjanjem kranjske čebele poskrbimo za stabilno populacijo čebel, ki skrbijo za opraševanje rastlin in s tem omogočajo rastline razmnoževanje ter s tem prehrano za ljudi in živali.
 
Tretjič, kranjska čebela je ključnega pomena za proizvodnjo medu in drugih čebeljih proizvodov. V Sloveniji ima čebelarstvo dolgo tradicijo in je pomembna gospodarska panoga. Kranjska čebela je zaradi svojih značilnosti in produktivnosti zelo primerna za čebelarstvo in zagotavlja kakovosten med, cvetni prah, propolis in druge čebelje izdelke. Če želimo ohranjati čebelarstvo in pridelavo čebeljih proizvodov, moramo skrbeti tudi za ohranjanje kranjske čebele. Eden od načinov  tudi  ob ozaveščanju ob Svetovnem dnevu čebel, ki ga praznujemo vsako leto 20. maja.Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo v luči prehranske varnosti in svetovne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Vlado Augušin