Paše ni, čebelarji krmite čebele!

10.05.2023 9:54:12
Tehnologija
Priča smo hladnemu  in deževnemu vremenu, ki  pa se  bo, glede na napoved, nadaljevalo tudi v bodoče. Treba je poudariti, da v primeru  slabega  vremena  v maju porabi močna čebelja  družina tudi do 70 dkg hrane na dan, torej v enem tednu tudi do  cca 5 kg. Tako se porabi vsa zaloga  hrane v plodišču, matica omeji oziroma preneha zalegati, zato je kasneje v družini manj čebel. V takem primeru je dodajanje hrane nujno.
Kadar pa nastopi pomanjkanje hrane, stare čebele najprej na minimum znižajo lastno porabo. Zato nepremično ždijo v panju. Nato pride na vrsto med v nepokritih celicah. Potem poiščejo rezerve, ki jih najprej najdejo v žerkah. V hujši stiski se lotijo celo pokrite zalege. Zapadejo v kanibalizem. V takem primeru najdemo zjutraj na žrelih, sicer popolnoma razvita in neobarvana, toda izpita telesca mlade zalege. Če takšno družino  pravočasno rešimo, bo ob prihodnji paši sicer zmožna življenja, toda za čebelarja je v tem letu brez pomena, ker manjka cela generacija mladic. 

Vodilna misel vsega čebelarja mora biti : čebelje družine ne smejo nikoli in nikdar čutiti pomanjkanja ! Zanje pomeni pomanjkanje že dejstvo, da v brezpašni dobi nekaj dni ni donosa in se morajo hraniti iz nabranih zalog.

Ko čebelam primanjkuje hrane,  jim moramo to dodati. Za čebele je v tem času najboljše, če jim dodamo sat z zalogo hrane, kateremu pokrovčke celic odpremo ali nastrgamo. Ker pa seveda vsi čebelarji zadostnih zalog medenih satov za dodajanje nimamo vedno na voljo, lahko čebelam dodamo tudi sladkorno raztopino, praviloma v razmerju tri dele sladkorja in dva dela vode. Taka raztopina je stabilnejša in se počasneje kvari. Svetujem, da  dodajate toliko hrane, kolikor dnevno čebele porabijo (tu naj vam bodo v pomoč podatki iz tehtnice)  in  to ves čas do boljšega vremena in donosov iz narave !

Sladkorno raztopino  nalijte v pitalnike  zvečer ali pa jo čebelam dodate kapilarno - prek PVC veder katere postavite nad gnezdo. Več informacij o načinih krmljenja čebeljih družin najdete tudi na sledeči povezavi na spletno stran Interaktivni svetovalec.

Vlado Auguštin