Ob svetovnem dnevu zemlje!

22.04.2023 8:15:41
Predsednik
Ob svetovnem dnevu zemlje!
 
Vsako leto 22 aprila praznujemo svetovni dan Zemlje. To je dan, ko osveščamo ljudi o problemih in razmerah, ki ogrožajo naš prelepi modri planet, naš 3. kamen od Sonca. Vsa svetovna javnost opozarja na nevarnosti, ki pretijo življenju na Zemlji. Na ta dan želi pomagati človeku, da ponovno vzpostavi stik z naravo.
Na Zemlji  živi več kot 6 milijard ljudi. Vsak dan izkoriščamo njene naravne vire ter jo onesnažujemo. Ozračje se segreva, vse več je vremenskih sprememb in naravnih katastrof. Topijo se ledeniki, morska gladina se dviguje, ogroženih je več tisoč živalskih in rastlinskih vrst.  Med  ogroženimi živalskimi vrstami je tudi naša  kranjska čebela (Apis mellifera carnica).
 
V številnih deželah so   avtohtone čebele kot posledica velikih naravnih sprememb in intenzivne kmetijske pridelave z leti izginile, pri nas pa se je ta  avtohtona čebela ohranila vse do dandanes. Čebelarji jo zaradi svetlo sivih dlačic na obročkih zadka ljubkovalno imenujemo – kranjska sivka. Slovi po svoji krotkosti, delavnosti in odlični  orientaciji.  Zaradi teh lastnosti cenimo to  našo čebelo ter njeno izjemno poslanstvo v kmetijstvu, gozdarstvu in ekologiji. Ker je za oskrbo in vzrejo čebel potrebno specialno znanje, vztrajno delo ter dolgoletne izkušnje, čebelarstva ne imenujemo zastonj »poezija kmetijstva«.
 
Čebelarstvo ima  tako v Sloveniji kot v sodobnem svetu zelo  velik gospodarski pomen. Čebelje pridelke, kot so med, cvetni prah, vosek, propolis, matični mleček in čebelji strup, človek uporablja za hrano in kot pomoč pri lajšanju zdravstvenih težav. Prav tako pa so ti pridelki pomembni kot surovina za pridobivanje  nekaterih živilskih  in drugih  proizvodov. Vrednost vseh čebeljih pridelkov pa je veliko manjša od koristi, ki jo imamo zaradi opraševanja čebel.  Za povečanje donosov sadja, oljnic, zelenjave in drugih rastlin  so ključne prav čebele.  Kljub temu pa je  vloga čebele kot opraševalca pri nas premalo cenjena. Razlog za to enakomerna poseljenost čebel  na celotnem območju  Slovenije, saj je s tem zagotovljen brezplačen  servis opraševanja.
 
 
Vsi smo del narave, živimo z njo in  si z njo delimo  ta krasni planet.  Eno Zemljo imamo in to moramo spoštovati. Če Zemlji kaj vzamemo, ji moramo nekaj vrniti. To čebelarji z   organizirano vzrejo čebel počnemo že več sto let. S svojimi čebelami  živimo v harmoniji z naravo in  to je naše največje darilo Zemlji.  Tudi vsi ostali se ob  svetovnem dnevu Zemlje ustavite in razmislite kam gremo, kaj počnemo in kot je že pred leti napisal angleški pesnik John Donne: »Nikdar ne hodi spraševat komu zvoni, zvoni tebi «.
 
Lep pozdrav,
 
Boštjan Noč, predsednik ČZS