Brezglutenski kruh s cvetnim prahom

22.12.2022 16:48:50
Varna hrana
Celiakija je avtoimunska bolezen prebavil in je posledica preobčutljivosti na gluten. Največje količine te beljakovine so prisotne v pšenici, ržu in ječmenu. Ta bolezen prizadene približno enega na 100 oseb, veliko ljudi, ki doživljajo lažje oblike simptomov(prebavne težave) pa se občutljivosti na gluten sploh ne zaveda.

Bolniki s celiakijo se morajo prilagoditi na življenje brez glutena z raznimi alternativnimi recepti. Pripravijo si lahko tudi kruh in pekovske izdelke iz moke brez glutena. To so koruzna, ajdova, ovsena, riževa ali prosena moka, ter razne mešanice, ki jih najdemo v trgovinah. Ti izdelki so opremljeni z napisom »brez glutena« ali znakom prečrtan žitni klas. Pekovski izdelki, katere pripravimo iz takšne moke imajo po navadi nižjo prehransko vrednost, po okusu pa so precej bolj pusti od izdelkov iz pšenične moke. Brezglutenski kruh lahko obogatimo z dodatkom suhega sadja, oreščkov, semen in tudi cvetnega prahu.

Z dodatkom cvetnega prahu, kruhu dodamo številne vitamine, minerale in beljakovine, ter popestrimo okus. Zaradi intenzivne arome cvetnega prahu s količino ne smemo pretiravati, najbolje je da najprej poskusimo z manjšo količino katero pri naslednjih pekah postopno povečujemo glede na naš okus.
Za manjšo štruco kruha uporabimo sledeče:
 
  • 250 g brezglutenske mešanice moke,
  • 1 vrečka suhega kvasa,
  • 200 ml mlačne vode v kateri raztopimo od 2 do 5 g svežega cvetnega prahu
  • pol čajne žličke soli.

Cvetni prah najprej raztopimo v vodi, potem dodamo še ostale sestavine in dobro premešamo. Zmes prestavimo v pekač katerega smo prej namazali z oljem ali prekrili s papirjem za peko. Pekač pokrijemo s papirjem za peko na katerega še dodatno položimo mokro krpo. Kruh pustimo vzhajati 30-40 min. Pekač z vzhajanim testom položite v hladno pečico in nastavite temperaturo na 180 °C. V času segrevanja pečice bo kruh še dodatno narasel, nato ga pecite 55 minut.
Na kos brezglutenskega kruha s cvetnim prahom si namažite med slovenskih čebelarjev in uživajte v pestrosti arom in okusov.

Aljaž Debelak,
Svetovalec za varno hrano
ČZS, JSSČ
 
Vir: Conte, P., Del Caro, A., Urgeghe, P. P., Petretto, G. L., Montanari, L., Piga, A., & Fadda, C. (2020). Nutritional and aroma improvement of gluten-free bread: is bee pollen effective?. LWT118, 108711

Fotografije