Napoved medenja

24.06.2022 8:20:06
Napoved medenja
Hojeva paša:
V teh dneh smo opravili preglede vseh pomembnejših pasišč hoje po Sloveniji. Izločanje zelene hojeve ušice sedaj opažamo na manjšem območju kot v prejšnjih pregledih. Znake dobre pokapanosti mestoma opažamo na  območju Kalc, Podkraja, Trnovske planote, Logatca, Logaške planote, in Ljubljanskega vrha. Nekoliko slabše je trenutna slika na območju Javornikov, Kočevskem in Ribniškem območju v nižinah Stojne, Goteniške gore, Kočevske reke in Travne gore.
Obvezno pred prevozom čebel preverite stanje s pokapanostjo pod hojevimi drevesi. Če je le ta nezadostna je medenje lahko slabo in je potrebno izbrati drugo mesto. Stanje v vseh hojevih sestojih bomo opazovali še naprej in vas sproti obveščali.
 
Lipova in kostanjeva paša:
V nižjih in najzgodnejših legah gre paša k koncu poleg tega je tudi to cvetje tolikokrat opralo, da je le-to porjavelo in pričelo odpadati. Donose lahko pričakujemo le še v legah nad 700 m, kjer dež preko noči ni povzročil večje škode na samih cvetovih. To velja predvsem za kostanj, lipa je manj občutljiva in je dež ob letošnjem pomankanju vode v tleh bil bolj kot ne zaželen.
Letos so donosi na kostanju kljub velikemu številu cvetov skromni. Ali lahko vse pripišemo vremenu je težko reči. Zagotovo je pa pomanjkanje zalog vode v tleh in pogosto pihanje JZ vetra povzročilo, da je kostanj slabše izločal. Ocenjujemo, da bo paša na kostanju in malolistni lipi tudi na teh poznih in višjih legah končana do 5 julija.
 
Paša na listnih manah:
Uši na listnih manah so še vedno prisotne na javorju in na lipi.  Ob ugodnem ritmu vremena se te lahko še ohranijo in upajmo, da jih čebele izkoristijo.
 
 
 
Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS