​Napoved medenja za drugo polovico junija

15.06.2022 22:09:52
Napoved medenja
Kostanj:
Se trenutno pospešeno razcveta do višine 800 m nad morjem do konca tedna se bo razcvetel tudi v preostalih legah kjer so kostanjevi sestoji. Donose v ugodnejši dneh za medenje beležimo na območju Bele Krajine, Krškega, osrednjega dela države, Haloz, Slovenskih goric ter nižjih leg Štajerske. Upajmo, da bo v času cvetenja čim manj padavin, saj te usodno vplivajo na njegovo izločanje kar se opazi na jugu države katera je ob samem začetku cvetenja kostanja že bila deležna močnejših padavin. Najugodnejša temperatura za medenje so med 25  in 29 °C z višjo zračno vlago in seveda mirnim vremenom.
 
Lipa:
Velikolistna lipa do višine 700 m nad morjem že končuje s cvetenjem. Ji pa sledi malolistna lipa, ki je z vidika izločanja nektarja bolj bogata rastlina. Sedaj se je razcvetela na območju Bele krajne, Primorske, in Kanala. Na ostalih nekoliko kasnejših lege Tolmin, Idrija, Kobarid in nižinah štajerske se začenjajo odpirati prvi cvetovi. Za medenje lipe so ugodne višje temperature med  27 in 32 °C, soparno ter prav tako mirno vreme. Poleg velikega števila cvetnih nastavkov na lipah opažamo tudi večje število ušic, ki sesajo na spodnji strani listov in že izločajo. Največ ušic na lipah je v toplejših, zavetnih in prisojnih legah. Če bo lipova paša kombinirana še z mano na lipi bo bera odlična. Seveda je pa vse odvisno od vremena v prihodnjih dveh tednih.
 
Smreka:
V nižinah do 800 m nad morjem na smreki ne opažamo več povzročiteljev medenja. Posamezne uši bodo lahko še izločale v višjih legah od 800 metrov nad morjem ter naprej do zgornje drevesne meje. Število ušic ni veliko lahko pa pripomorejo k donosom ob drugih virih medenja. 
Kar je letos pozitivno je to, da opažamo nekoliko več kaparjev na smreki, predvsem malega kaparja. Trenutno je to dober znak za prihodnje leto. Ob ugodnem vremenu v nadaljevanju leta in tudi zime bi se lahko razvil do takšnega obsega, da drugo leto ponudi pašo.
 
Hoja:
Sedaj smo opravili druge preglede območji in vzorčenje ušic. Opažam, da bo lahko hoja medila zelo mestoma, saj posamezne lokacije znotraj območji pokažejo precej ušic ponekod pa tudi nobene. Prav tako na posameznih območjih število ušic nazaduje kar je verjetno vpliv močnih padavin na posameznih območji in dober razvoj naravnih sovražnikov ušic, ki jih je letos veliko.
Točkovno so obeti dobri na območju Javornikov, Stojne, Logaške planote, Krima, Ljubljanskega vrha, Trnovske planote in severnega dela Pohorja. Stanje bomo še preverjali in vas sproti obveščali. Vsekakor
priporočamo, da pred premikom čebele na hojevo pašo preverite stanje v okolici svojih stojišč.
 
Upajmo torej na ugodno vreme, kljub temu, da na posameznih območjih beležimo sušo naj dež še  počaka, da čebele izkoristijo pašo v polnem obsegu. V tem času, ko medi lipa in kostanj lahko izkoristite gradilni nagon čebel. Vstavite nove satnice v gradnjo in nadomestite staro satje, ki se je nabralo v zadnjih letih. Prav tako spremljate stanje varoje, saj se ta letos pojavlja v večji meri.  
Za konec pa ne pozabite na svežo vodo pri čebelah sedaj vstopamo v poletje in ob višjih temperaturah so potrebe po vodi veliko večje.   
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS