Zimska poraba hrane pri čebelji družini

11.01.2022 11:05:05
Tehnologija
Čebelja družina v normalnih pogojih v enem letu potrebuje 30–40 kg cvetnega prahu in 60–80 kg medu. V poznem poletju, ko si čebelja družina pripravlja ozimnico in vzreja predvsem dolgožive zimske čebele, je matica zaradi večanja zalog hrane omejena pri zaleganju. Čebele počasi oblikujejo gručo in vzdržujejo oziroma uravnavajo primerno temperaturo glede na zunanje vremenske razmere. Poraba hrane se med zimskim mirovanjem občutno zmanjša.

Nemški čebelarski strokovnjak Otto Dengg  je izračunal, da preko zime čebelja družina porabi približno 10 kg hrane, odvisno od števila čebel v zimski gruči. Dengg je ugotovil , da porabi vsaka čebela v čebelji družini s 25.000 čebelami 2 mg hrane na dan, s 15.000 čebelami je bila poraba hrane na dan 3 mg in pri 8.000 čebelah je bila poraba hrane na dan 4 mg, ne glede na sistem panja.
 
Prav tako je zimska poraba hrane odvisna tudi od zunanje temperature in je pri +5°C do -5°C 10 g na dan. Kakor hitro se zunanja temperatura pozimi zviša ali zniža, naraste poraba hrane v čebelji družini. Poraba hrane od oktobra do februarja meseca v naslednjem letu se giblje med 3 in 6 kg, toliko kot jo porabijo čebele  za razvoj zalege v mesecu aprilu. Ob startu razvoja v začetku marca imamo v čebelji družini približno 15.000 čebel . Če vzamemo primer, da je 5.000 izletnih čebel in 10.000 čebel hranilk, bodo v enem tednu porabile  več kot 1 kg hrane. Ti podatki nam dajejo misliti, kako hitro kopnijo zaloge hrane pozimi. Ni čudno, da so starejši čebelarji vedno poudarjali, da pozimi odmre več čebeljih družin od lakote kot od bolezni. Vsekakor pomembna informacija za vsakega čebelarja!

Vlado Auguštin