Dan shem kakovosti 2021

03.11.2021 13:10:57
Ekonomika
Kako na kakovosten način pridelati čebelje pridelke? Kakšen je način, da kupca spodbudimo k nakupu? Kakšni so trendi in izvirni načini prodaje? To so vprašanja čebelarjev, ki poslujejo s ciljem obojestranskega uspeha v navezi med proizvajalcem in potrošnikom. Čebelarjev, ki jim ni pomembna le kakovost pridelave, ampak tudi inovativni trženjski načini, ki so ključ do uspeha. Vabimo vas, da se udeležite posveta ob dnevu shem kakovosti, ki bo potekal na ČZS v sredo, 17. novembra 2021, z začetkom ob 11. uri. Program posveta:
  • pozdravni nagovor predsednika ČZS in predsednika Konzorcija zaščitenih kmetijskih proizvodov Boštjana Noča;
  • dr. Andreja Kandolf Borovšak, Čebelarska zveza Slovenije: Izzivi pri določanju vrste medu;
  • dr. Nataša Lilek, Čebelarska zveza Slovenije: Dobra praksa vodenja sistema SMGO;
  • Elvin Klobas, Društvo oljkarjev Slovenske Istre: Povezovanje proizvajalcev oljčnega olja.
Strokovna razprava - Sodobne prodajne poti

Razprava bo namenjena spoznavanju sodobnih prodajnih poti in predstavitvi primerov dobrih praks na tem področju. Nekatere prodajne poti, kot je prodaja medu in drugih čebeljih pridelkov na domu in na tržnicah, so dolgoletna in ustaljena navada, ki jo uporabljajo številni čebelarji, saj je za zdaj še učinkovita. Iz dneva v dan pa smo priča temu, da postajajo potrošniki čedalje zahtevnejši in jih je treba k nakupu izdelka motivirati ali pa poenostaviti način nakupa. Gostje na razpravi bodo opredelili izzive pri prodaji in trženju čebeljih pridelkov na slovenskem prostoru. Izvedeli bomo za raznovrstne primere inovativnih načinov prodaje, ki omogočajo uspeh pri poslovanju. Na strokovni razpravi bodo sodelovali dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomik z Biotehniške fakultete, Irena Rezec iz podjetja Wotra d.o.o., ki se ukvarja z definiranjem sodobnih prodajnih poti, Martin Težak iz podjetja Diginet d.o.o., ki deluje na področju digitalizacije in izdelovanja spletnih strani, ter Miha Novak iz Čebelarne Novak. Strokovno razpravo bo vodila Tina Žerovnik, svetovalka za ekonomiko pri JSSČ.
 
Vse, ki imate kakršno koli vprašanje za naše goste, ki bodo sodelovali na strokovni razpravi, vabimo, da nam svoja vprašanja posredujete do 15. novembra 2021 na e-naslov: tina.zerovnik@czs.si.
 
Novinarska konferenca

Po strokovnem delu dneva shem bo sledila novinarska konferenca o kakovosti, na kateri bodo sodelovali minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek ter predstavniki ČZS: predsednik Boštjan Noč, Tomaž Samec in Marko Borko. V okviru novinarske konference bodo poleg dneva shem osrednje teme tudi na pobudo ČZS letos ustanovljeni Konzorcij evropsko zaščitenih proizvodov, Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane ter Tekmovanje mladih čebelarjev. ČZS pa bo premierno predstavila svoj najnovejši projekt, ki se ga je lotila in bo izveden v naslednjem letu: Vseslovensko akcijo sajenja medovitih rastlin.
 
Kosilo iz zaščitenih slovenskih proizvodov

Posvet bomo zaključili ob kakovostni lokalno pridelani hrani. Že tradicionalno bo potekalo kosilo, pripravljeno iz zaščitenih slovenskih proizvodov. Ob dobrotah, pripravljenih iz hrane slovenskih pridelovalcev, si boste lahko ogledali tudi razstavo živil Konzorcija evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov ter izdelkov.
 
Za spremljanje posveta se najkasneje do 15. novembra 2021 prijavite na povezavi: https://forms.gle/vt9PKKUTZZdKnbQAA.

Tina Žerovnik, svetovalka za ekonomiko čebelarjenja, JSSČ