EU bi morala medene mešanice označiti natančneje

12.10.2021 13:04:09
Tajništvo
Ali "mešanica medu iz držav EU in tretjih držav" vsebuje predvsem blago iz Kitajske? Slovenija želi zagotoviti, da bodo potrošniki kmalu dobili boljše informacije. Nemški čebelarji medtem trpijo zaradi vremena.
Slovenija izvaja pritisk na ravni EU, da bi dosegla natančnejše označevanje medu glede na njegov izvor. Potrošniki bi morali imeti možnost, da jasno vidijo, iz katere države prihajajo različne vrste medenih mešanic, je po srečanju s svojimi kolegi iz EU dejal slovenski kmetijski minister Jože Podgoršek.
Doslej velja za označevanje naslednje: Če se na primer med iz EU meša z uvoženim medom iz Kitajske, je to treba na splošno označiti le na embalaži kot "mešanico medu iz držav EU in tretjih držav". Teoretično se lahko majhne količine medu iz EU pomešajo z velikim delom poceni uvoza, ne da bi to potrošniki mogli popolnoma razumeti.
"Posodabljanje pravil za označevanje medenih mešanic je ena glavnih prednostnih nalog slovenskega predsedstva," je dejal Podgoršek. S prilagoditvijo bi se okrepila tudi konkurenčnost čebelarjev EU na mednarodnem trgu.
Številne druge države EU bi to potezo podprle. Slovenija ima rotirano predsedovanje med državami EU do konca decembra. Konkretnejši rezultati se pričakujejo v prihodnjem letu, ko Francija prevzame predsedovanje EU, je dejal Podgoršek.
 
Vir: https://www.spiegel.de/wirtschaft/service/honig-eu-soll-honigmischungen-genauer-kennzeichnen-a-fb26217f-2930-4f43-8618-212cf8f795bf?fbclid=IwAR2ZsfT_E7NLAA1VU0E8YF5KJU7kOJwtvSIsafBqgVstCLRm9U0qL4QLf4U