Dan medu v kulinariki 2021

20.09.2021 12:26:38
Ekonomika
Čebelarska zveza Slovenije, JSSČ je v soboto, 18. septembra 2021, v Čebelarskem centru Gorenjske v sodelovanju z LUR – Čebelarsko razvojno izobraževalnim centrom Gorenjske, Čebelarsko zvezo Gorenjske in ČD Radovljica organizirala tradicionalno prireditev Dan medu v kulinariki.

Dogodek je potekal v znamenju medu in medene kulinarike. Gostinska in turistična šola iz Radovljice je pod mentorstvom profesorice Marije Arh Ivanšek pripravila ajdovo kašo z gobami in zeliščno smetanovo omako z lipovim medom, solato s kozjim sirom, jagodami in pikantnim medenim prilivom, jesensko juho s cvetličnim medom iz bučk, koruze in rdeče paprike, skutino kremo z akacijevim medom in malinami v kozarčku in praženec z jabolčno čežano in gozdnimi sadeži ter cvetličnim medom.
Gostišče Draga je postreglo z medenim kosilom: počasi pečena rebrca z medom, pražen krompir z medeno čebulo, čičerika v omaki z mariniranim tofujem in sladico s suhim sadjem in medenim prilivom.
Obiskovalci so poskušali jedi in pohvalili odlične jedi pripravljene z odličnim medom slovenskih čebelarjev.
 
Obiskovalci so tudi prisluhnili predavanju dr. Janeza Bogataja, ki je poudaril, da je bil med včasih edino sladilo, vmes se je njegova uporaba zmanjšala, ampak se pa uporaba medu v gastronomiji ni nikoli prekinila Podprl je tudi prizadevanja ČZS, ki gredo v smeri, da bi se uporaba medu pri pripravi vsakdanjih in prazničnih jedi povečala.
Karl Vogrinčič pa je predstavil pozitivne učinke apiterapije, od masaže z medom, vdihavanje aerosola,…
 
Potekala je tudi delavnica medenih koktejlov. Pod vodstvom Kaje Sekne so pripravljali koktajle: medeni sirup s sivko, medeni mohito, koktejl medena ledena kava in medeni spritz.

Poskrbljeno je bilo za otroke, ki so sodelovali na ustvarjalnih delavnicah krašenja medenjakov. Obiskovalci so si lahko ogledali apiterapevtski čebelnjak.  Bogata je bila tudi ponudba medenih pijač, za vse ljubitelje kave in medu, pa so ponujali kavo z medom.
Celodnevno dogajanje je privabilo številne obiskovalce, ki so na stojnicah založili s čebeljimi pridelki in izdelki.
 
Zahvala vsem sodelujočim, drugo leto pa se ponovno vidimo.
Vabljeni k ogledu fotografij.

Nataša Klemenčič Štrukelj