ČD Ponikva pranovala 100 letnico

20.09.2021 7:51:37
Tajništvo
PRAZNOVALI SMO 100 LET ORGANIZIRANEGA ČEBELARSTVA NA PONIKVI
V nedeljo, dne 05.septembra 2021 smo s slavnostno akademijo svečano obeležili 100 let organiziranega čebelarstva na Ponikvi. Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer so se prireditve lahko udeležili samo povabljeni gostje, predvsem tisti, ki so poleg naših čebelarjev, darovali za žebljičke za nov prapor. Svečana  govornika sta bila župan Občine Šentjur g. mag. Marko Diaci in predsednik Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjan Noč, uvodno besedo pa je imel predsednik ČD Ponikva Slavko Špur. Sledilo je razvitje novega prapora in predstavitev zbornika, v katerem je opisano delovanje čebelarjev v preteklih 100 letih. Predsednik ČZS g. Noč je ČD Ponikva izročil najvišje priznanje ČZS, to je priznanje Antona Janše I. stopnje. ČD Ponikva je ob tej priložnosti tudi podelilo priznanje Antona Janše III. stopnje, ki so jih prejeli: g. Davorin Drobnak, g. Aleš Grobovšek, g. Slavko Pogelšek in g. Slavko Špur. Priznanje Antona Janše II. stopnje pa so prejeli: g. Slavko Dobrajc, g. Franc Kovač, g. Andrej Palčnik, g. Janez Petauer, g. Dejan Podkrajšek, g. Jože Strašek, g. Jože Šibal in g. Jože Žogan.
Prireditve so se poleg predstavnikov bližnjih čebelarskih in ostalih krajevnih društev udeležili še predstavniki Čebelarskega društva Lendava in predstavnik Čebelarskega društva Šmihel iz Avstrije. Vsi navedeni so prejeli tudi posebno pisno zahvalo za prispevek pri razvoju in promociji čebelarstva.
Za nov prapor, ki smo ga ob tej priložnosti razvili, so donatorji prispevali 76 zlatih in 10 srebrnih žebljičkov, ČZS in Občina Šentjur pa so prispevale spominski trak. Osrednji motiv na sprednji strani prapora je čebela na cvetlici Velikonočnici (zaščitena cvetlica, katere rastišče je na Ponikvi), na zadnji strani pa satni relief Slovenije, na njem pa zaščitnik čebelarjev Sv. Ambrož.
Ob tej priložnosti smo izdali zbornik, v katerem so poleg zgodovine čebelarstva v našem kraju, še predstavljena vsa čebelarstva članov našega društva.
V kulturnem programu so sodelovale pevke in pevci MPZ Sonce iz Ponikve, ter Slomškova lika Blaže in Nežica (Rene in Larisa Špur), povezovalec prireditve pa je bil Luka Žerjav.
Več podrobnosti najdete na spletni strani društva (www.cd-ponikva.si).
Naj medi!
Slavko Špur, predsednik Čebelarskega društva Ponikva.