Povabilo na AGRO

16.08.2021 10:23:47
Tehnologija
59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, odpira sejemsko dejavnost in zdravo druženje v Gornji Radgoni od 21. do 26. avgusta. Sredi pestre ponudbe opreme za kmetijstvo, gozdarstvo in živilstvo se bomo vsak sejemski dan cepili z zdravo in naravi prijazno pridelano hrano, z nagrajenimi vini in dobrim razpoloženjem. 
Praznovali bomo mednarodno leto sadja in zelenjave, spodbujali ekološko kmetijstvo, okušali varno hrano iz naše bližine, varovali gozdove in ustvarjali z lesom. Skrbeli bomo za okolje, ohranjanje čiste vode in biotske raznovrstnosti ter preprečevali posledice podnebnih sprememb. 
Država partnerica sejma AGRA bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje Svetu EU. Na sejmu se bo predstavila s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom, okusite Francijo. Dejavne bodo tudi institucije Evropske unije, ki povezujejo lastnike kmetijskih zemljišč, trgovino z živino in z mesom, ter pomembne institucije in podjetja iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Srbije… 
 
Za čebelarje bo še posebno svečano  v nedeljo 22 avgusta, (Dvorana 1),  ko Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu in Čebelarska zveza društev Pomurja skupaj s Pomurskim sejmom  pripravljajo čebelarski dogodek s sledečim programom:
10.00 – 11.00 
Podelitev priznanj 1. ocenjevanja živilskih izdelkov s čebeljimi pridelki,  2. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in 20. ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo.
11.00 – 12.00
Svečano razvitje praporja Čebelarske zveze društev Pomurja na katero so vabljeni vsi praporji regijskih čebelarskih zvez.
12.00 -13.00
Strokovno predavanje s temo: Ocena letošnje čebelarska sezone in priprava čebel za uspešno prezimovanje. Predavatelja bosta Aleš Bozovičar, opazovalec in napovedovalec čebeljih paš pri ČZS in Simon Golob, svetovalec  specialist za tehnologijo čebelarjenja pri JSSČ.
13.30
Otvoritev vzorčnega čebelnjaka na zeleni oazi sejma AGRA, ki sta ga v sodelovanju postavila Pomurski sejem d.o.o. in Čebelarska zveza Slovenije. Namenjen bo celoletnemu izobraževanju o gospodarskem in ekološkem pomenu čebelarstva v Sloveniji ter o poslanstvu čebel in medovitih rastlin za preživetje človeštva.
Ob vzorčnem čebelnjaku bo nasad medovitih rastlin, ki jih prispeva vrtnarija Trajnice Golob – Klančič, namenjen spodbujanju sajenja čebelam ljubih cvetov na vsakemu koščku rodovitne zemlje, tudi v balkonskih koritih.
Na sejmu bo v hali A prikazana tudi atraktivna novost  »Medena zgodba« - potujoči paviljon, ki na interaktiven način  predstavlja čebelarstvo in  medene izdelke.
Vljudno vabljeni, da nas obiščete na sejmu AGRA v Gornji Radgoni!
 
POMEMBNA INFORMACIJA 
AKTUALNI UKREPI (SARS-CoV-2)! 
Vstop na sejmišče je za obiskovalce in razstavljavce zaenkrat možen pod izpolnjevanjem pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 
Potrebno je imeti potrdilo s katerim se ta pogoj tudi dokazuje.
Na zunanjih površinah tako za razstavljavce in obiskovalce ni potrebna uporaba zaščitnih mask. V notranjih razstavnih prostorih je uporaba zaščitnih mask obvezna za razstavljavce, kljub izpolnjevanju PCT pogoja. Za obiskovalce uporaba zaščitnih mask v notranjih razstavnih prostorih ni potrebna.
Testiranje na Covid 19 bo za obiskovalce in razstavljavce sejma AGRA 2021 v sodelovanju z Zdravstvenim domom Gornja Radgona omogočeno pred vstopom na sejmišče Pomurskega sejma in bo ves čas sejma brezplačno. Ravno tako je vsem, ki bodo to želeli, omogočeno tudi cepljenje.
Odpiralni čas sejma za obiskovalce je od 9.00 do 18.00 ure. Parkiranje je brezplačno!
Več informacij lahko pridobite na sledeči spletni strani: https://www.sejem-agra.si/
Vlado Auguštin
svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenje