Bučna pita s cvetličnim medom

13.07.2021 11:44:26
Medeni recepti
SESTAVINE
Testo: 180 g moke, 80 g masla, 150 g maskarponeja
Nadev: 1 maslena buča, 2 jedilni žlici cvetličnega medu oz. po okusu, 400 g skute, 1 dl sladke smetane, 2 jajci, cimet (po okusu)
 
PRIPRAVA
Moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo narezano hladno maslo. Zmes z rokami zdrobimo v maslene drobtine. Vmešamo maskarpone in zavijemo testo v folijo, da počiva eno uro v hladilniku. Očiščeno bučo narežemo na kocke in jo soparimo 15 minut, nato jo stresemo v pekač, premažemo s cvetličnim medom in potresemo s cimetom. Zmes pečemo na 170 °C. Po 30 minutah pretresemo v skledo, zmečkamo kot za pire, dodamo jajci in sladko smetano. V ponvi prepražimo bučna semena in jih odstavimo za kasneje. Iz hladilnika vzamemo testo, ga razvaljamo v krog in ga postavimo na nizek okrogel model za pito. Rahlo potlačimo, da testo objame stene pekača, nato čez pekač potegnemo z valjarjem, da odpade odvečno testo, ki ga pregnetemo in shranimo za pozneje. Osnovo za pito v pekaču prebodemo z vilicami in pečemo 10 minut na 180 °C. Pečeno osnovo vzamemo iz pečice in napolnimo z nadevom. Iz testa, ki nam je ostalo, naredimo svaljek in oblikujemo dodaten rob ob pekaču, nato potresemo z bučnimi semeni, ki smo jih prej prepražili, ter pečemo na 180 °C 30–35 minut.

Avtorica recepta: Jožica Rejec, PiranArt Guesthouse
Foto: Jožica Rejec