Občina Loška dolina

02.07.2021 10:38:13
Podpora kasnejši košnji
Občina Loška dolina podpira prizadevanja za ohranjanje in skrbi za čebele s postavitvijo učnega čebelnjaka v Starem trgu pri Ložu.
 
»V Občini Loška dolina smo projekt S čebelami do znanja s simpatičnim akronimom ČEBELA – ZNA skupaj z občinama Bloke in Cerknica ter RRA zeleni kras prijavili na javni poziv LAS Notranjska in zanj pridobili sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Čebelnjaki v vseh treh občinah so postavljeni v izobraževalne namene. V upravljanje jih bodo dobila lokalna čebelarska društva preko katerih se že izvajajo čebelarski krožki v osnovnih šolah. Panje bodo likovni navdušenci - učenci osnovne šole - popestrili z motivi iz Loške doline. Njihovo delo in nadarjenost bosta tako olepšala čebelnjak še iz zunanje strani.
V notranjosti čebelnjaku sta dva ločena prostora. Prvi vhodni del je namenjen delu s čebelami v katerem je šest velikih deset satnih panjev in štirje mali sedem satni panji. Drugi del pa je ločen z vmesno steno in drsnimi vrati za katerimi sta klopi in miza za učenje znotraj čebelnjaka ter prostor, kamor bodo lahko krožkarji pospravili tudi preko razpisa pridobljeno opremo za delo. Namen projekta je predvsem dvig kakovosti izvajanja obstoječih krožkov s poudarkom na izkustvenem učenju, saj bodo učenci v svoji novi učilnici imeli vso opremo za izvajanje krožka in interpretacijo življenja čebel.
Za lažje učenje in predstavo o življenju čebel je v čebelnjaku tudi nov učni pripomoček, imenovan virtualni panj. Virtualni panj je varen učni pripomoček, ki bo uporaben skozi vse leto in za vse, ki jih zanima življenje v panju. Z vzpostavitvijo učnega čebelnjaka želimo prenašati zavedanje pomembnosti čebel, ki z opraševanjem prispevajo k ohranjanju ravnovesja v naravi ter omogočajo obstoj različnih rastlinskih in živalskih vrst, na mlajše generacije, saj je vzpostavitev pozitivnega odnosa do varstva okolja in ohranjanja narave ter kulture slovenskega čebelarstva izjemnega pomena.«
 
Lep pozdrav. Nina Komidar Šraj

Fotografije