Darilo narave in čebel-čebelji pridelki

17.05.2021 8:04:03
Tajništvo
 Darilo narave in čebel – čebelji pridelki 
 
Čebele in ostali opraševalci imajo nenadomestljivo vlogo za življenje na Zemlji. Dejavnost opraševanja različnih rastlin za ohranjanje biotske pestrosti in pridelavo hrane za ljudi in živali je neprecenljive vrednosti. Ob prihajajočem obeležju svetovnega dneva čebel pa se poleg pomembne vloge čebel pri opraševanju rastlin spomnimo tudi na čebelje pridelke.
Najbolj razširjen in poznan čebelji pridelek je zagotovo med. Geografsko majhna, pa vendar botanično pestra in raznolika je naša dežela, ki omogoča, da v ugodnih vremenskih razmerah čebele na različnih rastlinah naberejo medičino in mano ter ju predelajo v različne vrste medu. Čebelarji poskrbijo, da ohranijo kakovost medu, ki so ga pridelale čebele v panju, zato je višja kakovost različnih vrst slovenskega medu zaščitena celo na ravni Evropske Unije. Poleg medu pa nam čebele dajejo tudi cvetni prah, matični mleček, propolis in vosek.
Cvetni prah ali pelod je osnova za spolno razmnoževanje rastlin. Med rastlinami ga prenašajo čebele, kar imenujemo opraševanje. Čebele cvetni prah nabirajo tudi za lastno prehrano. Cvetni prah je zakladnica hranilnih snovi, saj vsebuje številne sestavine, ki so koristne čebelam in ljudem. Matični mleček je izloček mladih čebel delavk. Čebele z njim oskrbujejo čebeljo zalego v prvih dneh življenja, matico pa kar celo njeno življenje. Prav ta izjemno bogata hrana je odločilna, ali se iz ličinke razvije matica ali čebela delavka. Propolisu pravimo tudi naravni antibiotik čebel, saj ga čebele uporabljajo kot zaščito pred mikrobi. Z njim prevlečejo vso notranjost čebeljega panj, tudi celice, v katere matica odlaga jajčeca, uporabijo pa ga tudi kot material za mašenje lukenj in špranj v panju. Čebele izločajo tudi vosek. Z njim gradijo svoje bivališče v panju – satje, ki je namenjeno odlaganju jajčec in skladiščenju hrane – medu in cvetnega prahu. Uporaba voska je zelo široka. Ker je neprebavljiv in nima nobene kalorične vrednosti, se uporablja tudi v domačih gospodinjstvih za voskanje pekačev pred peko. Obrambni mehanizem, ki ga imajo čebele za zaščito je čebelji pik. Ob piku čebele izločijo čebelji strup. Njegova sestava še ni povsem pojasnjena, zato tudi pridelava čebeljega strupa v bodoče predstavlja širok potencial uporabe.
Čebelji pridelki so živila z dodano vrednostjo, saj jim znanstveniki poleg ugodne hranilne vrednosti pripisujejo še številne funkcionalne in celo terapevtske lastnosti.
Čebelji pridelki so lahko odlično dopolnilo naši vsakdanji prehrani. So darilo narave, čebel in pridnih rok čebelarjev. Za nas so najbolj koristni, če uživamo tiste, ki so pridelani v okolju v katerem živimo. Uživajmo čebelje pridelke poznanega, domačega porekla.
 
dr. Nataša Lilek,
svetovalka, specialistka za zagotavljanje varne  hrane