Slovenski čebelar 10-2023
02.10.2023
Objavljamo mesečno glasovanje za najboljši strokovni članek v oktobrski številki Slovenskega čebelarja, letnik 125.
Svoj glas oddate >>> TUKAJ
V dvojni številki glasila julij in avgust lahko preberete o:
V izdaji smo prostor namenili naslednjim strokovnim vsebinam:
Simon Golob: Čebelje družine v jesenskem času in priprava na zimo
Topla jesen nam lahko povzroča nevšečnosti, po drugi strani pa nam omogoča, da v mesecu oktobru popravimo morebitne napake, ki smo jih storili pri krmljenju čebel in zatiranju varoj v mesecih pred tem.
dr. Danilo Bevk in dr. Maarten de Groot: Muhe trepetavke - ali jih prepoznamo?
Verjetno ste že kdaj za hip mislili, da vidite čebelo, a ste nato ugotovili, da je nekaj drugega. V veliki večini je bila to muha trepetavka. To je skupina muh, ki ima številne vrste, ki posnemajo videz različnih čebel in os. So zelo raznovrstne, v Evropi živi približno 800 vrst, od tega jih je bilo kar 362 najdenih tudi v Sloveniji.
Ana Janžeković: Zahteve za opravljanje apiterapije kot dopolnilne dejavnosti
Z apiterapijo se lahko ukvarja fizična oseba v okviru dejavnosti kot sta dopolnilna dejavnost na kmetiji ali v okviru samostojnega podjetnika. Predhodno je treba izpolnjevati pogoja za izdajo dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti v okviru opravljanja apiterapevtskih storitev.
Mojca Pibernik: Strateško načrtovanje v čebelarstvu
Izdelava razvojnih načrtov je za uspešno poslovanje čebelarjev in zagotavljanje kakovostnih izdelkov ključna. Razvojni načrti so sestavljeni iz več vidikov in v prvem koraku vključujejo analizo trga, konkurence, cen, prodaje in pripravo finančnega načrta.
Ana Janžeković in dr. Ajda Moškrič: Tuji encimi v medu
Na Čebelarski zvezi Slovenije smo v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije opravili analizo prisotnosti tujih encimov v medu. Rezultati, predstavljeni v nadaljevanju članka, so nastali v okviru Programa ukrepov na področju čebelarstva v Republiki Sloveniji v letih 2020–2022.
Klavdijo Babič: Čebelarjeva opravila v oktobru
V oktobru so dnevi že občutno krajši. To našim čebelam sporoča, da prihaja zima in za njih počitek. Sedaj je v panjih generacija zimskih čebel. Kolegi s hladnejšega dela države mi pripovedujejo, da pri njih že oktobra ni več zalege in lahko že opravijo zimsko zatiranje varoje. Na Obali je slika popolnoma drugačna.
Mara Golob Meserko: Čebelarjenje na ekološki način je zavesta odločitev, ki jo mora sprejeti vsak zase
Jože Cemič je samostojni podjetnik in čebelari na ekološki način na območju Krškega. S čebelarstvom sta se ukvarjala že njegov prapraded in praded, sam pa se je s čebelami srečal po naključju oziroma je bilo vse skupaj splet okoliščin. Izhaja iz velike družine, saj je 12.otrok, in kot pravi, je vajen trdega dela, saj je ves čas v pogonu in novih idej mu ne primanjkuje. Je tudi velik ljubitelj kulinarike, v prostem času zelo rad kuha in peče kruh. Vse svoje talente združuje v čebelarstvu in lastni blagovni znamki medenih pridelkov.
Simon Altenšek: Čebelarska dediščina Hipolita Novomeškega (1667-1722)
V članku lahko preberemo, kako je bil Hipolit Novomeški pri prevajanju različnih besedil postavljen pred izzive iskanja in oblikovanja primernih strokovnih izrazov za številna strokovna področja. S svojimi prevodi je pomembno vplival tudi na čebelarsko izrazoslovje.
Uredništvo Slovenskega čebelarja
02.10.2023
Objavljamo mesečno glasovanje za najboljši strokovni članek v oktobrski številki Slovenskega čebelarja, letnik 125.
Svoj glas oddate >>> TUKAJ
V dvojni številki glasila julij in avgust lahko preberete o:
- čebeljih družinah v jesenskem času in pripravi na zimo,
- tujih encimih v medu,
- nagovoru predsednika Boštjana Noča na slavnostni akademiji Čebelarske zveze Slovenije.
V izdaji smo prostor namenili naslednjim strokovnim vsebinam:
Simon Golob: Čebelje družine v jesenskem času in priprava na zimo
Topla jesen nam lahko povzroča nevšečnosti, po drugi strani pa nam omogoča, da v mesecu oktobru popravimo morebitne napake, ki smo jih storili pri krmljenju čebel in zatiranju varoj v mesecih pred tem.
dr. Danilo Bevk in dr. Maarten de Groot: Muhe trepetavke - ali jih prepoznamo?
Verjetno ste že kdaj za hip mislili, da vidite čebelo, a ste nato ugotovili, da je nekaj drugega. V veliki večini je bila to muha trepetavka. To je skupina muh, ki ima številne vrste, ki posnemajo videz različnih čebel in os. So zelo raznovrstne, v Evropi živi približno 800 vrst, od tega jih je bilo kar 362 najdenih tudi v Sloveniji.
Ana Janžeković: Zahteve za opravljanje apiterapije kot dopolnilne dejavnosti
Z apiterapijo se lahko ukvarja fizična oseba v okviru dejavnosti kot sta dopolnilna dejavnost na kmetiji ali v okviru samostojnega podjetnika. Predhodno je treba izpolnjevati pogoja za izdajo dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti v okviru opravljanja apiterapevtskih storitev.
Mojca Pibernik: Strateško načrtovanje v čebelarstvu
Izdelava razvojnih načrtov je za uspešno poslovanje čebelarjev in zagotavljanje kakovostnih izdelkov ključna. Razvojni načrti so sestavljeni iz več vidikov in v prvem koraku vključujejo analizo trga, konkurence, cen, prodaje in pripravo finančnega načrta.
Ana Janžeković in dr. Ajda Moškrič: Tuji encimi v medu
Na Čebelarski zvezi Slovenije smo v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije opravili analizo prisotnosti tujih encimov v medu. Rezultati, predstavljeni v nadaljevanju članka, so nastali v okviru Programa ukrepov na področju čebelarstva v Republiki Sloveniji v letih 2020–2022.
Klavdijo Babič: Čebelarjeva opravila v oktobru
V oktobru so dnevi že občutno krajši. To našim čebelam sporoča, da prihaja zima in za njih počitek. Sedaj je v panjih generacija zimskih čebel. Kolegi s hladnejšega dela države mi pripovedujejo, da pri njih že oktobra ni več zalege in lahko že opravijo zimsko zatiranje varoje. Na Obali je slika popolnoma drugačna.
Mara Golob Meserko: Čebelarjenje na ekološki način je zavesta odločitev, ki jo mora sprejeti vsak zase
Jože Cemič je samostojni podjetnik in čebelari na ekološki način na območju Krškega. S čebelarstvom sta se ukvarjala že njegov prapraded in praded, sam pa se je s čebelami srečal po naključju oziroma je bilo vse skupaj splet okoliščin. Izhaja iz velike družine, saj je 12.otrok, in kot pravi, je vajen trdega dela, saj je ves čas v pogonu in novih idej mu ne primanjkuje. Je tudi velik ljubitelj kulinarike, v prostem času zelo rad kuha in peče kruh. Vse svoje talente združuje v čebelarstvu in lastni blagovni znamki medenih pridelkov.
Simon Altenšek: Čebelarska dediščina Hipolita Novomeškega (1667-1722)
V članku lahko preberemo, kako je bil Hipolit Novomeški pri prevajanju različnih besedil postavljen pred izzive iskanja in oblikovanja primernih strokovnih izrazov za številna strokovna področja. S svojimi prevodi je pomembno vplival tudi na čebelarsko izrazoslovje.
Uredništvo Slovenskega čebelarja