Junij
- kontrolni pregledi čebeljih družin
- vzreja matic
- vzreja rezervnih družin
- izrezovanje trotovine
- točenje medu

Že smo v glavni čebelarski sezoni in pred nami je čas čebelarske žetve, kajti mesec junij je eden izmed najbolj medenih mesecev. V kakšni meri nam bodo čebele povrnile naš trud je odvisno od tega, kakšen je bil razvoj čebeljih družin in njihova oskrba spomladi. V kolikor smo delali po opisanih navodilih za vsak mesec in je bila v naravi koliko toliko dobra paša, rezultati sedaj ne bi smeli izostati.

Glavna skrb za čebelje družine v mesecu juniju je, da imajo le te vedno dovolj prostora za nemoteno širjenje gnezda. To nam vsaj pri nakladnem panju ne bi smelo biti problem, kajti gnezdo širimo z nastavljanjem praznih naklad. Poskrbimo, da bodo skrajni sati na obeh straneh napolnjeni z medom, tako da bo ob gnezdu ali nad njem vsaj pet kg medu. Na ta način bo matica zalegala s polno močjo in ne bo zmanjšala obsega zaleganja, zaradi grozečega pomanjkanja hrane. Poleg prostornega plodišča, ki je porok za največji razvoj družin, je še bolj pomembno tudi dovolj prostorno medišče. Premajhen prostor v medišču v času medenja povzroči manjši donos medu in vse delo in trud, ki smo ga vložili za razvoj čebeljih družin, bo zaman.

V začetku junija je idealen čas za izdelavo narejencev oz. rezervnih družin. Te si lahko naredimo na zelo preprost način tako, da iz močne čebelje družine vzamemo dva sata pokrite zalege s čebelami vred in ju vstavimo v prašilček oz. v prazno naklado. Pred tem moramo seveda najti označeno matico, katera se nahaja v plodišču. Na vsako stran pokrite zalege dodamo meden sat in satnico, ter v panj ob sat s pokrito zalego dodamo že prej pripravljen matičnik. Matičnike pridobimo iz pazljivo izbrane čebelje družine. Ta mora biti mirna, nerojiva, številčno najmočnejša in dobra medarica . Obstaja velika možnost, da bodo matice vzgojene iz takšne zalege nasledile lastnosti takšne družine.

Prav tako je v začetku junija čas za točenje medu. Na to se mora čebelar temeljito pripraviti. Poleg opreme za točenje, si mora čebelar priskrbeti tudi dovolj zaščitne opreme za tiste, ki mu bodo pomagali. Za točenje si izberemo lep, topel dan, ko bodo čebele izletavale na pašo. Le tako se bomo izognili nepotrebnih čebeljih pikov in ropa. Med se hitreje in temeljiteje toči iz satja, če je temperatura višja od 25 C. Upoštevati moramo, da mora biti med primerno zrel: pokritega naj bo vsaj dve tretjini.

Varoja:
Varojo v tem mesecu zatiramo z biotehničnimi ukrepi, kot so izrezovanje trotovine, odvzemanje satov pokrite zalege, lovilni sati itd.  V kolikor računamo na izrabo poznih paš in če nam tako nakazujejo testni vložki, moramo družine med dvema pašama razbremeniti varoj. Za to je v tem trenutku najbolj primerna mravljična kislina, ki je edino sredstvo, ki uničuje varoje tudi v pokriti zalegi.

Ne smemo pozabiti tudi na varojo na narejencih s pokrito zalego. Ker v narejencih cca tri tedne ni pokrite zalege, s poleganjem čebelje zalege pride na plan vsa varoa. Ker te nimajo na voljo celic z ličinkami, obnemorejo in popadejo na dno panja. Preostalo varoo na čebelah pa lahko do konca dotolčemo z eno od preizkušenih metod. Tako od varoje očiščene čebelje družine lahko brez skrbi počakajo spet jesensko-zimsko uničevanje varoe.

Avtor: Vlado Auguštin