Oktober- kontrola sumljivih družin
- namestitev zapor za rovke in miši
- panje stisnemo skupaj
- ureditev notranjosti in okolice čebelnjaka

Vse hitrejše se bliža čas zimskega počitka in konec čebelarske sezone ter s tem tudi čebelarskih del. V prvem jesenskem mesecu so čebelje družine že pripravljene na zimo. Počasi se bo polegla še zadnja zalega, pa tudi dodatno krmljenje je že zaključeno. Družina si je izbrala mesto za prezimovanje tam, kjer se je polegla zadnja zalega. V mesecu oktobru čebele še vedno pridno prinašajo hrano iz obrobnih satov v bližino gnezda, kar delno spodbuja matico k omejenem zaleganju jajčec. To ni preveč dobrodošlo, kajti zdajšnja vzreja zalege je dobra le za razvoj varoje.

Če je potrebno v prvih dneh oktobra še dodatno dokrmimo družine. Sladkornemu sirupu dodamo še česen in to v obliki soka iz glavic ali pa posušenega in mletega v prahu. Raztopino v količini 2 litrov dodamo hkrati, tako da jo bodo čebele vskladiščile neposredno v gnezdo in omejile matico pri zaleganju. Ta zadnji obrok bo čebelam osnovna hrana v prvem delu zimskega počitka. Čebele si v tem mesecu že oblikujejo zimsko čebeljo gnezdu. Pri temu moramo biti pozorni, da v kolikor je to na robu panja, le tega pomaknemo v sredino, tako da imajo čebele z leve in desne strani dostop do hrane v satih.

V tem mesecu moramo biti ob lepih dnevih pozorni na tihi rop. Ta se pojavi skoraj neopazno, ko prično čebele roparice iznašati zimsko hrano pri slabših ali brezmatičnih družinah . Če tega pravočasno ne opazimo, nas bo na to opozoril prvi spomladanski pregled, ko bo katera od odmrlih družin brez zimske zaloge. Ob zadnjem pregledu čebel panje še enkrat potežkamo, panjem s premajhno zalogo hrane pomagamo vsaj z dvema medenima satoma, ki ju namestimo sat stran od čebelje gruče.

V mesecu oktobru je čas, ko smo več ali manj končali dela v sami čebelji družini, zato imamo več časa za druga dela v čebelnjaku in okoli njega. Potrebno je predvsem pripreti žrela in pregledati vse odprtine v panjih, da vanje ne zaide kakšen nepovabljen gost v obliki miši ali rovke.

Varoja:
Najpomembnejše čebelarsko opravilo v tem mesecu je natančna ugotovitev navzočnosti varoje. To napravimo tako, da v AŽ panje za 10 dni namestimo testne vložke, medtem ko so ti pri LR panjih že serijsko vgrajeni. Čebelar mora v vsakem trenutku vsaj približno vedeti, koliko varoj je v posameznih čebeljih družinah. Diagnostiko je treba vzeti v zakup kot nujno čebelarsko opravilo, ki ni nič manj pomembno kot preprečevanje rojenja.

Avtor: Vlado Auguštin
Podobne vsebine
Oktober
November
December