Propolis


Foto: Samec Tomaž
 

Propolis je čebelji pridelek, ki ga čebelja družina uporablja za premaz notranjih sten panja, za zadelovanje notranjih razpok in špranj, za popravilo satja, za pritrjevanje premičnih delov panja, z njim zožijo tudi žrela še zlasti to v krajih kjer so zelo nizke temperature, z njim prevlečejo tudi notranjost celic v katere bo matica odložila jajčeca. Poleg tega se z njim borijo proti mikroorganizmi v svojem bivališču.

Beseda propolis izhaja iz starogrškega jezika: pro (“pred”) in polis (“mesto”), nanaša se na opazovanja čebelarjev, ko so si čebele v nekdanjih bivališčih zgradile steno iz propolisa pred vhodom v njihova gnezda. Po drugih virih pa iz latinske besede propoliso, ki pomeni zamazati, zagladiti. Slovenska beseda za propolis je zadelavina. Ta beseda najbolje označuje pomen te snovi v panju.
 

Sestava propolisa.

Osnovna surovina, iz katerih čebele proizvajajo propolis so smole, ki varujejo rastline pred okužbami. Smolo čebele oplemenitijo še z izločki svojih žlez in voskom. Tako je njegova sestava naslednja.

Sestava propolisa:

Delež snovi

Smole in balzami

55%

Vosek

30%

Eterična olja

10%

Cvetni prah

5%

Druge organske snovi in minerali (Mg, Ca, K, Na, Cu, Zn, Mn, Fe)

Vitamini (B1, B2, B6, C, E)


Pridobivanje propolisa.

Propolis je za čebeljo družino prav tako pomemben pridelek kot med in ostali pridelki. Takšen odnos do propolisa moramo imeti tudi čebelarji. Za pridobivanje propolisa je primeren vsak tip panja, ki ima omogočeno vstavljanje namenskih pripomočkov nad plodiščem oziroma tik ob gnezdu. Torej na mesta kamor čebele najraje odlagajo propolis. AŽ panj mora imeti tako vsaj toliko prostora, da lahko vstavljamo in menjujemo namenske pripomočke.

Slika1: Različne dimenzije namenskih mrež (velikost rež do 3 mm). Foto: Samec Tomaž


Za namenske pripomočke uporabljamo namenske mreže za pridobivanje propolisa in nebeljene tkanine. Namenska mreža za pridobivanje propolisa je primerna tista, ki ima velikost rež do 3 mm. Potrebno je biti tudi pozoren pri nabavi mrež, da niso izdelane iz odpadne plastike, ampak do so izdelane iz plastike primerne za živila. Pri uporabi tkanin smo pozorni, da je tkanina nebeljena (laneno platno, bombaž, …). V brez pašnem obdobju oziroma v času krmljenja čebelje družine naredimo skozi namensko mrežo in tkanino malo odprtino, da imajo čebele dostop do krmilnika.

Slika 2: Uporaba nebeljenih tkanin za namensko pridobivanje propolisa (laneno platno). Foto: Samec Tomaž


Po odvzemu namenskih pripomočkov iz čebelje družine, le te zavijemo v živilsko folijo ter jih vstavimo za en dan v zamrzovalnik. Sledi posamična obdelava namenskih pripomočkov. Pri tem uporabimo debelejše gumijaste rokavice, saj je zamrznjen propolis zelo oster in krhek. Ko z upogibanjem namenskih pripomočkov odstranimo propolis še sledi faza čiščenja in naprej v sortiranje, ker ga ločimo po granulacijah. Iz zaključimo s pakiranjem. Pri tem ne pozabimo, da ga je potrebno ponovno skladiščiti v temni, dobro zaprti posodi (embalaži) in v hladnem napravah (hladilnik ali zamrzovalnik).
 

Kaj moramo upoštevati pri pridobivanju propolisa?

Za pridobivanje varnega in kakovostnega namenskega propolisa moramo čebelarji v vseh faza procesa pridobivanja in njegove nadaljnje predelave se držati dobre čebelarske prakse in upoštevati smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu.
 

Uporaba propolisa.

Najbolj znani izdelek je propolis tinktura na alkoholni osnovi, ki vsebuje običajno 12 % suhe snovi propolisa. Poznana je tudi tinktura na bazi vode, ki vsebuje 5 – 8 % suhe snovi propolisa. Ta tinktura je zelo uporabna, ker ne peče in ne vsebuje alkohola. Nato imamo še izdelke iz propolisa v povezavi z drugimi čebeljimi pridelki – mešanica medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka in propolisa. Propolis dodajajo tudi raznim sladicam, čokoladam in bonbonom. Poznana je uporaba propolisa tudi v dietnih in kozmetičnih pripravkih (balzami, kreme, zobne kreme, mazila, mila). Propolis je tudi eden od glavnih čebeljih pridelkov, ki je zelo razširjen tudi v uporabi apiterapije.


Slika 3: Široka uporabnost propolisa v različnih izdelkih. Foto: Samec Tomaž

Pri uživanju propolisa je potrebna tudi previdnost, saj se lahko pojavi alergija. V tem primeru prenehajte z uživanjem in se posvetujte z zdravnikom.

Zbral in uredil: Tomaž Samec


Literatura

  1. Jedlovčnik, N., Pušnik, V. (2007): Propolis: dodatek k hrani, za dobro zdravje in prijetno počutje: domača lekarna iz čebeljega panja. Maribor: Zveza čebelarskih društev Maribor, 50 str.

  2. Jedlovčnik, N., Pušnik, V., Kurinčič-Tomšič, M., Grošelj, F. (2009): Propolis. Brdo pri Lukovici: Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu, 95 str.

  3. Kandolf Borovšak, A., Lilek, L., Samec, T., Noč, B. Kozmus, P. 2015. Poročilo o ugotavljanju vpliva ostankov zdravil ter drugih škodljivih snovi na čebelje pridelke, na zdravje in preživetje čebeljih družin za leto 2015, v skladu z uredbo o izvajanju programa ukrepov na področju čebelarstva v Republiki Sloveniji v letih 2014-2016. Čebelarska zveza Slovenije.

  4. Samec, T. (2015): Testiranje različnih načinov načrtnega pridobivanja propolisa v letu 2014. Slovenski čebelar, št. 7-8, julij 2015, str. 242

  5. Samec, T. (2016): Način pridobivanja propolisa v AŽ panju. Zbornik referatov 2. znanstveno posvetovanje o čebelah in čebelarstvu, str. 86 – 89.