Nominiranke za »Čebelam najprijaznejšo občino 2022«

23.11.2022 8:36:04
Ekonomika

Na letošnji natečaj »Čebelam najprijaznejša občina 2022«, ki je potekal v mesecu oktobru, se je prijavilo 13 slovenskih občin. Sodelovale in prijavile so se občine, ki s svojimi dejavnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi.

Razglasitev in podelitev priznanj za naziv »Čebelam najprijaznejša občina 2022« bo potekala v soboto, 26. 11., v okviru Dneva čebelarskega turizma, ki bo potekal od 9. ure naprej na območju občine Ivančna Gorica (več v prilogi). Za naziv se v ožjem izboru potegujejo Občina Dobrna, Občina Domžale in Mestna občina Ljubljana (razvrščene po abecednem vrstnem redu).

 Na podlagi oddanih vlog je svoje mnenje in ocene podala tričlanska komisija, ki jo sestavljajo Tatjana Vedlin, Karl Vogrinčič in Ana Janžekovič. Pri ocenjevanju so se osredotočili na različne segmente in vsebino, ki jo je posamezna občina izvajala v letu 2022. Čebelam prijazne občine so tiste, ki konstruktivno sodelujejo s tamkajšnjimi čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture. Pomembno je tudi ozaveščanje in sodelovanje z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, vzpostavitev zelenih površin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah.

Ugotavljamo in veseli nas, da je v Sloveniji veliko občin, ki delujejo na trajnosten način, so naravnane k spodbujanju čebelarske dejavnosti in s svojim delovanjem spodbujajo ohranjanje čebel na način vključevanja in sodelovanja med čebelarji in občani.

Tina Žerovnik,
svetovalka za ekonomiko čebelarstva, JSSČ