Dan zelene in medovite prihodnosti na sejemskih vrtovih Pomurski sejem Gornja

24.05.2021 8:46:33
Ekonomika
Čebelarska zveza Slovenije, JSSČ organizira v sodelovanju s Pomurskim sejmom strokovno razpravo o pomenu sajenja medovitih rastlin, v okviru dogodka zelene in medovite prihodnosti.  
Vljudno vabljeni na praktični delavnici, ki bosta v četrtek 10. junija na permakulturno biodinamičnem ekološkem vrtu in ob vzorčnem čebelnjaku Pomurskega sejma, sejma AGRA v Gornji Radgoni.

 
PROGRAM ZA ŽIVO ZELENO IN MEDOVITO PRIHODNOST
 
9.00 – 12.00
Praktična delavnica na Permakulturno biodinamičnem ekološkem vrtu sejma AGRA. Prikaz in strokovna razlaga o obdelavi in različnih načinih zasaditve gredic. Prestavitev značilnosti in pomena zelenega gnojenja, zastirke in premakulturno biodinamičnega pristopa v primerjavi s klasičnim.
 
13.30 – 14.30
Predavanje: Zasaditev in reševanje problemov na vrtu na ekološki način
Predavala bo Fanči Perdih – podjetje Amarant.
 
Medovite rastline
15.00
Strokovna razprava: Zasadimo njivo, javno površino, vrt, zeleno streho ali steno, balkonsko korito z medovitimi rastlinami
Organizator: Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu
 
Izvedeli boste, katere zelnate okrasne rastline so medovite in preproste za vzdrževanje. Prikaz zasaditev okrasnega vrta in zasaditve balkonskega korita z upoštevanjem osnovnih pravil oblikovanja vam bo v pomoč pri načrtovanju in oblikovanju lastnega medovitega vrta, balkonov in teras. Spoznali boste, katere kulturne medovite rastline gojimo na kmetijskih površinah in kako naj jih vključujemo v javne zasaditve in številne koristi in  prednosti zelenih streh in sten.
Predavali bodo:
  • - Janez Vencelj, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije,
  • - Aleš Bozovičar, vodja opazovalno napovedovalne službe pri Čebelarski zvezi Slovenije,
  • - Dr. Sabina Šegula, Akademija cvetja,
  • - Dr. Stanko Kapun, Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota,
  • - Matic Sever, strokovnjak za okrasne trajnice in oblikovanje vrtov,
  • - Mateja Jaklič, Pomurski sejem.
 
Obdelajmo vsak kotiček rodovitne zemlje na premakulturno biodinamičen način in posejmo ter posadimo čim več medovitih rastlin!
 
Vljudno vabljeni!

Nataša Klemenčič Štrukelj