Danes AGRA dihala po čebelarsko

22.08.2021 20:39:46
Tehnologija
Drugi dan na sejmu AGRA  je bila rezerviran za čebelarje, gozdarje in rejce avtohtonih pasem živali. Še posebno svečano je bilo pri nas čebelarjih, saj so skozi celo nedeljo potekali čebelarski dogodki.
Začelo se je s  svečano razglasitvijo in podelitvijo priznanj 2. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in 20. ocenjevanja medu, kjer so bile podeljene plakete  in nagrade za najboljše med različnimi vrstami medu. Naslov Šampiona je v letu 2021 osvojil Gozdni med čebelarstva Kapš iz Straže. 

Priznanja je podelil kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je med  pozdravnim govorom izpostavil,  da bo Ministrstvo po težki sezoni čebelarjem ponudilo roko, saj je v pripravi pomoč zanje.  To je za čebelarje pozitivna novica v letošnji težki čebelarski sezoni. Prav tako nas je informiral, da je eden od  ciljev predsedovanja Svetu Evropske unije na področju kmetijstva, nadaljevanje dela na dosjeju označevanja mešanic medu. 

Poleg mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in medu, pa je bila posebnost tokratnega srečanja svečano razvitje praporja Čebelarske zveze društev Pomurja. Častni razvijalec praporja je bil  g. Boštjan Noč predsednik ČZS, botra praporja pa ga. Aleša Mižigoj direktorica Medexa . V okviru prireditve je bil podpis pisma o nameri o skupnem prizadevanju za ureditev čebelarskega izobraževalno promocijskega centra Pomurja.

Po končani svečanosti je v dvorani 2 potekalo strokovno predavanje, ki ste ga izvedla Aleš Bozovičar, opazovalec in napovedovalec čebeljih paš pri ČZS in Simon Golob, svetovalec  specialist za tehnologijo čebelarjenja pri JSSČ. G. Bozovičar je predstavil šokanten podatek, da  je bil  letos povprečen donos na tehtnicah, ki jih upravlja v Sloveniji  ONS, samo 1,3 kg. 

Čebelarski nedeljski dan  se je nadaljeval  popoldan, ko so minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano g. Jože Podgoršek skupaj s predsednikom Čebelarske zveze Slovenije Boštjanom Nočem in predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem skupaj prerezali trak in odprli prvi vzorčni čebelnjak na sejmu.
Utrinki iz nedeljskega dne so v fotogaleriji.

Vlado Auguštin