Čebelarji pozor - varoja na pohodu

17.07.2021 19:02:51
Tehnologija
Dan se je spet začel krajšati in že smo v drugi polovici leta. Kdor do zdaj še ni točil, gotovo ne bo mogel reči, da je bilo leto medeno. Največja sprememba pri čebeljih družinah v tem času je, da so dosegle svoj končni obseg.
Naša skrb v tem času mora biti, da čim dalj časa zadržimo sedanji obseg gnezda.  V kolikor ni v naravi nobene redne paše, je pomoč čebelarja je v drugi polovici meseca nujno potrebna. Ker po   kostanju  do cvetenja otave in slučajnega medenja hoje nastane brezpašna doba, obstaja nevarnost, da bi začele matice prenehati zalegati. Pomoč čebelarja naj bo v tem, da se zopet povrne k sladkorju, kot nadomestku  ali dopolnilu skromne naravne paše.. Svetujem vam, da jih krmite s sladkorno raztopino, ki jo pripravite v razmerju tri dele sladkorja in dva dela vode.   Praviloma hrano dodajamo v takšnih količinah kot so negativne vrednoti na čebelarski tehtnici v enakem časovnem obdobju. S sladkorjem vsaj delno obdržimo raven zaleganja iz kostanjeve paše in s tem vplivamo na številčno moč družin ob zazimljenju
V tem najtoplejšem mesecu ne smemo pozabiti na oskrbo čebel z čisto neoporečno vodo.  To je namreč najpomembnejši temeljni pogoj, da čebele lahko nadzirajo temperaturo v panju in da je zalegi omogočen normalen razvoj. Z vodo in trepetanjem z krili  čebele hladijo notranjost panja.
V tem mesecu je  čas, da stare matice zamenjamo z novimi. Zamenjava matic spada med važnejša opravila v čebelarstvu. Matice obilno zalegajo le prvo in drugo leto, tretje leto pa je njihova rodovitnost običajno že manjša. Tako moramo določeno število matic  menjati vsako leto, ker le tako  v znatni meri lahko vplivamo na uspeh čebelarjenja.
V kolikor pride do pojava ropa, je navadno čebelar povzročitelj tega. Vzrokov je lahko več: od razlitja sladkorne tekočine do nepotrebnega brskanja po čebelji družini. Ob nastanku ropa je potrebno takoj končati vsako delo pri čebelah, močnejšim družinam pripreti žrela, slabše družine pa prepeljati na rezervno stojišče.
V juliju  pa ne smemo pozabiti na glavno opravilo v tem mesecu to je zatiranje varoj. Vse potrebne informacije in  navodila glede tega lahko dobite na spletni strani VF-NVI :
http://www.vf.uni-lj.si/si/zdravstveno-varstvo-cebel/

Sedaj bo naša glavna naloga vzreja zimskih čebel, te pa morajo biti polne energije, neizrabljene in zdrave.

Vlado Auguštin