Čebelnjaki za učne namene - Ilirska Bistrica

16.07.2021 13:11:15
Tehnologija
Večina čebelarjev se ukvarja s čebelarstvom zaradi pridelave čebeljih pridelkov, vendar je čebelarstvo veliko več kot samo pridelava le teh. Gre za zelo razvejano dejavnost in prav zaradi tega imajo čebelarji dobre možnosti za razvijanje podjetniških idej in za iskanje tržnih niš.
Uspeh čebelarjev in kakovost ter količina čebeljih pridelkov sta odvisna od številnih nepredvidljivih dejavnikov, izzivov in neznank, ki terjajo več čebelarjeve pozornosti, sposobnosti razumevanja, predvidevanja, pravilnega in pravočasnega odzivanja. Ključnega pomena za uspešno čebelarjenje pa je znanje.

Dosedanja izobraževanja s področja čebelarstva so zajemala predvsem predavanja in teoretična izobraževanja v predavalnicah. Največ znanja  iz čebelarstva pa pridobimo na praktičnih izobraževanjih  in tako so tovrstna izobraževanja  tista, katerih produkt je dobro izobražen čebelar,  ki lahko poskrbi za razvoj,  kakovost in uspešnost svojega  čebelarstva.
 
Čebelarska zveza Slovenije v ta namen na nivoju čebelarskih regij postavlja tako imenovane učne čebelnjake,  na katerih bo možno izpeljati praktična usposabljanja. Usposabljanja bodo razdeljena v dva sklopa, v osnovna izobraževanja in specialna izobraževanja.

Prvi učni čebelnjak je bil včeraj postavljen v Ilirski Bistrici, do konca naslednjega tedna pa bo  postavljenih še preostalih 8 čebelnjakov širom Slovenije.

Vlado Auguštin

 

Fotografije