Čebelarji preverite zalogo hrane v panjih

10.05.2021 9:01:45
Tehnologija
Dolgoročna prognoza za prihodnje dni   ni obetajoča. Vse prej kot lepo in običajno spomladansko vreme v prihodnjih dneh ne napoveduje nič dobrega za naše marljive delavke v naravi. To bo za čebelarje  še ena katastrofalna letina.

Namesto, da bi pred čebelnjakom opazovali svoje čebele, ki pridno izletavajo in se vračajo s polnimi koški cvetnega prahu in nektarja, nam je sedaj  glavna naloga, da čebele ohranimo pri življenju. Ker v naravi, zaradi aprilske pozebe  za čebele  primanjkuje hrane in tehtnice neusmiljeno prikazujejo rdeče stanje  moramo čebelarji čebelam priskočiti v pomoč.

Čebele je v tem trenutku na žalost potrebno   krmiti. Svetujem vam, da jih krmite s sladkorno raztopino, ki jo pripravite v razmerju tri dele sladkorja in dva dela vode.  Družinam,  katerim hrane dejansko primanjkuje jo dodamo naenkrat v večjih količinah, da si obnovijo zaloge. Družinam, ki imajo zalog hrane še dovolj, a jim želimo omiliti negativen vpliv pomanjkanja donosa,  pa praviloma hrano dodajamo v takšnih količinah kot so negativne vrednoti na čebelarski tehtnici v enakem časovnem obdobju. Raztopino  zvečer nalijemo v pitalnike ali pa jo čebelam dodamo kapilarno - prek PVC veder katere postavimo nad gnezdo.

Vlado Auguštin