Stanje narave in težave zaradi neugodnega vremena

06.04.2021 14:15:02
Tehnologija
Vremenska napoved se je uresničila in prejeli smo snežno pošiljko z nizkimi temperaturami,  kar je za ta čas in trenuten razvoj rastlin in čebeljih družin sila neugodno. Bolj kot sam sneg so nevarne nizke temperature, ki so napovedane za jutri in pojutrišni dan.
 
V dneh pred ohladitvijo smo lahko po celi državi z izjemo Gorenjske in Koroške opazovali cvetenje poznih sliv, češnje, regrata, … ponekod tudi še črnega trna, drena, in bogatega cvetenja gozdne podrasti. To se je odražalo tudi na pozitivnem stanju čebelarskih tehtnic in dobremu razvoju čebeljih družin.  
 
V celi državi beležimo  že začetek razvoja akacije. Počene brste in prve poganjke smo beležili tudi na najpoznejših legah na Goričkem, Bizeljskem, območju Podčetrtka, višjih leg primorske in območja Ilirske Bistrice. Glede na napoved temperatur bo zelo verjetno pozeba naredila ogromno škodo in nas zopet prikrajšala za akacijevo pašo, kar že na začetku sezone predstavlja veliko izgubo.
 
Z razvojem so začele tudi ostale gospodarsko medovite drevesne vrste kot so javorji, velikolistna lipa, malolistna lipa in kostanji. Najbolje so vidni listni poganjki pri velikolistni lipi, ki predstavlja manjši delež pri nas. Ostale naštete rastline k sreči še niso v tako hitrem razvoju in ne pričakujemo izgub zaradi posledic nizkih temperatur.
 
Kakšne bodo zares posledice pozebe bomo videli v prihodnjih dneh in tednih za samo akacijo pa že prihodnji teden. Upajmo, da čim več zapadlega snega ostane na vejah preko noči in da ta omili močne negativne temperature, ki jih bo prinesla jasna noč. Čeprav ob napovedi do -10 °C tega ne moremo ravno pričakovati.   
 
Kot smo že omenili so tudi čebele sledile razvoju narave in se pospešeno razvijajo in tudi že končujejo z menjavo prvih generacij. Panji so se začeli polniti, zaloge hrane pa pospešeno kopneti. Lahko le upamo, da bodo čebele uspel ohranjati primerno temperaturo 34 °C za celotno gnezdo in da ob koncu tedna ne bomo videli mrtve zalege na bradah panjev, saj bo to velika izguba za nadaljnji razvoj čebeljih  družin.
 
Sedaj je pomembno, da čebele pustimo čim bolj pri miru, da ne zapuščajo gruče in gnezda. V lepih in sončnih dneh pred prazniki je bilo veliko časa za vpogled v panj in oceno zaloge hrane in po potrebi za njeno dopolnitev. V primeru, ko ocenjujete, da je zalog hrane še vedno premalo počakajte do konca tedna, ko naj bi se temperature ponovno dvignile in družinam ponudite rezervne medene sate. Pri tem nastrgajte pokrovce, da čebele hitreje primejo in se ne trudijo z odkrivanjem medu. Če takih satov nimate in ni prehladno, jih lahko nakrmite tudi s sladkorno raztopino v razmerju 1:1.
 
Veliko večje težave v teh dneh bodo imele čebele ob predelavi sladkorne pogače, saj so potrebe po vodi velike že za samo družino, kaj šele za predelavo sladkorne pogače.  Zato očistite sneg v okolici čebelnjaka ali ga posujete s slamo, žagovino ali pepelom in tako preprečite, da bi čebele umirale v snegu pred panji, ko bodo šle po vodo.  Delo jim lahko olajšate tudi s manjšo kepo snega, ki jo položite brado panja. Pri tem seveda pazite, da vhoda ne zaprete.  Tako bodo imele čebele vodo neposredno pred vrati.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS
Vlado Auguštin, JSSČ