Označevanje matice

28.03.2021 19:24:54
Tehnologija

Označevanje matice je zelo pomembno pri nekaterih opravilih v čebelji družini, še posebej pri premeščanju zaleženih satov iz plodišča v medišče v AŽ-panju, pri vzreji matic in pri izvajanju apitehničnih ukrepov (izdelava narejencev in ometencev). Pri vseh teh opravilih je namreč treba najprej poiskati matico.

Vsekakor je označevanje matice občutljivo opravilo, saj za to potrebujemo mirno roko in veliko potrpljenja. Starejši čebelarji to delo izvajajo rutinsko in pri tem nimajo nikakršnih težav, mlajši čebelarji pa za označevanje matice potrebujejo predvsem vztrajnost in veliko vaje. Če vaše matice še niso označene, priporočamo, da se za to opravilo odločite ob enem izmed prvih aprilskih pregledov, v obdobju cvetenja divje češnje, ko družine še niso tako močne. V panju moramo najprej poiskati matico. To je najlažje dopoldne, saj je v tem obdobju dneva največ pašnih čebel zunaj panja.

Matica se največkrat zadržuje na stranskih satih zalege na vzhodni strani panja. Ko jo iščemo na zaleženem satu, se nam zelo rada odmakne na senčno stran, zato moramo sat obračati, mlade matice pa zelo rade pobegnejo celo na stene panja. Panje, v katerih ne najdemo matice, si zapi-šemo, da jo bomo poiskali in označili ob naslednjem kontrolnem pregledu.
Načine označevanje matice si lahko ogledate v  spodnjem videu.

 

Označevanje matice from Čebelarska zveza Slovenije on Vimeo.