Napajalnik za vodo

21.02.2021 14:27:37
Tehnologija
V naših krajih potrebujejo čebele največjo količine vode v času spomladanskega razvoja, ko se z veliko hitrostjo povečuje površina zalege in ko se v čebeljem panju porabljajo zadnje medene rezerve. Tedaj porabijo tudi do 2 decilitra vode na dan. V hrani , katero pripravljajo čebele krmilke, najdemo približno 80% vode za prvi razvojni dan ličinke in približno 33 % vode za njen šesti razvojni dan. Ker je količina vode v medu za te potrebe premajhna (15 – 20 %), je naša naloga , da pri zagotavljanju vode čebelam priskočimo na pomoč. Pomagamo jim tako, da postavimo primeren napajalnik z vodo.
Poznamo različne izvedbe napajalnikov, najprimernejši pa je takšen, ki ima stalen dotok sveže vode. Le-tega napravimo iz približno meter dolge deske, na katero nabijemo cikcak letvice ali pa urežemo utore, na katere kaplja voda skozi odprtino ali pipo primerne posode. V kolikor v okolici čebelnjaka pravočasno ne postavimo napajalnika, so si čebele primorane priskrbeti vodo iz luž, mlakuž in kanalov. To najdejo s svojimi čutili prav tako kot medičino. Ta voda je oporečna, ker največkrat vsebuje mikroorganizme, ki so škodljivi za zdravje čebelje družine. Tudi kadar imajo čebele na razpolago neoporečno vodo iščejo rudninske snovi in soli, katere največkrat najdejo na gnojiščih. Da se temu izognemo, v pripravljeno vodo dodamo 1 gr morske soli na 10 l vode. Tu moramo biti zelo previdni, kajti večje koncentracije soli v vodi krajšajo življenjsko dobo čebel.
Za vzgojo in vzdrževanje visoko produktivnih, biološko močnih in zdravih čebeljih družin nujno potrebujemo higiensko neoporečno vodo. Neodgovornost čebelarja, ki jim tega ne zagotovi, se običajno kaznuje z manjšim donosom medu in obolevanjem čebelje družine. Na ta dejstva čebelarji vse prevečkrat pozabljamo, še posebno v času hude poletne vročine, ko začne čebelji rod vzgajati zimske čebele, ki so temelj čebelarstva v naslednjem letu.
Vlado Auguštin