Dovoljena uporaba neonikotinoidov v Nemčiji

07.01.2021 12:10:14
Tehnologija
V pogojih najnovejše zaustavitve koronavirusa se je nemška  kmetijska ministrica Julia Klöckner, brez javne obravnave prikrito odločila, da bo ponovno legalizirala/dovolila prepovedane  neonikotinoide. Ti spadajo v generacijo novejših pesticidov in so za čebeljo družino še posebej strupeni. Gre za t. i. sistemske insekticide, to pa pomeni, da ga vsrkajo korenine rastlin, nato pa se prek rastlinskega soka prenese po celotni rastlini in tako tudi med njeno rastjo zagotovi zaščito pred škodljivci . Neonikotinoidi so kemično podobni nikotinu – toksinu, ki ga vsebuje tobak. Podobno kot nikotin tudi neonikotinoidi delujejo na živčni sistem. Vežejo se na nikotinske acetilholinske receptorje oziroma jih ireverzibilno blokirajo. Povzročajo vzburjenje živčevja, s tem pa paraliziranost osebka in posledično smrt.

Kako strupeni so neonikotinoidi, smo imeli priložnost videti in občutiti  leta 2011 v Pomurju. Po tamkajšnjih katastrofalnih pomorih čebel je nekdanji minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan uporabil previdnostno načelo in 29. aprila 2011 z začasno odredbo prepovedal uporabo semena koruze in oljne ogrščice, obdelanega z aktivnimi snovmi, ki vsebujejo neonikotinoide .
Popolna prepoved uporabe neonikotinoidov na prostem je bila na nivoju Evropske skupnosti izglasovana že leta 2018.

Na podlagi podatkov in  informacij iz Nemčije glede ponovne registracije  za čebele smrtnonosnih neonikotinoidov, smo poklicali na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je pristojna za registracijo pesticidov. 

Po njihovih zagotovilih ni nobene možnosti, da bi v Sloveniji prišlo do ponovnega  dovoljenja za uporabo neonikotinoidov. " 
Pri uporabi insekticidov, ki imajo lahko negativni vpliv na čebele, je Slovenija zelo odločna,  kar se, kaže v tem, da v zadnjih letih ne beležimo večjega števila pomorov čebel. “Poleg tega so v Sloveniji uvedeni visoki standardi za zaščito čebel, ki se odražajo v označevanju vseh sredstev, ki so lahko nevarne za čebele. Pozitivno na varovanje čebel vpliva tudi vsakoletna akcije ozaveščanja, ki jo MKGP skupaj s Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Čebelarsko zvezno Slovenije, izvaja pred začetkom uporabe fitofarmacevtskih sredstev,” še poudarjajo in dodajo, da je Slovenija prepoznavna po zaščiti čebel na visokem nivoju.

Vlado Auguštin