Pregled stojišč in območij čebelarskih društev v aplikaciji GERK

29.12.2020 7:31:26
Tehnologija
V prejšnji objavi z naslovom Kataster čebelje paše in aplikacija GERK(http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=5&sif_file=objave_podrobno_czs&sif_parent=10525Z smo pisali o tem kako si z aplikacijo pomagamo pri pregledu območij glede prisotnosti medovitih rastlin. To pa ni vse kar nam ta aplikacija omogoča. V aplikaciji lahko pogledamo tudi kje na območju se nahajajo stojišča in čebelnjaki ter pod katero čebelarsko društvo spada posamezno gledamo območje
 
Kako to pogledamo?
-Odpremo spletno aplikacijo GERK ( http://rkg.gov.si/GERK/WebViewer/  ). in na levi strani obkljukamo rubriko čebelarstvo ( slika 1) odpre se nam novo polje kjer kliknemo na kvadratek ob rubriki » čebelnjaki« in »stojišča« ( slika 2)
 
-Na zemljevidu približamo željeno območje kjer se nam na zemljevidu prikažejo čebelnjaki kot rdeči trikotniki  ( rdeči krogi v primeru vzrejnega ali selekcijskega čebelnjaka) ter stojišča kot rumeni kvadrati ( slika 3 in slika 4)
 
-Če z miško kliknemo na izbrano stojišče ( enko tudi za čebelnjak) nam v levem delu zaslona izpiše tudi dodatne informacije o stojišču.
 
Predno nameravamo izvesti premik čebel na novo lokacijo oz. stojišče za namen izkoriščanja čebelje paše se obrnemo seveda tudi na lokalno čebelarsko društvo, ki so v večini primerov upravljalci pašnega reda na posameznem območju. Aplikacija GERK nam omogoča tudi da pogledamo pod katero čebelarsko društvo spada območje ki nam je zanimivo. To storimo po naslednjem postopku:
-na levi strani pod zavihkom »čebelarstvo« obkljukamo rubriko »čebelarska društva« ter zraven kliknemo še simbol črke »T«
-na zemljevidu se nam očrtajo področja posameznih društev ( nekatera čebelarska društva še niso prikazana saj podatki v aplikaciji v tej smeri niso posodobljeni) (slika 5)
 
S pomočjo aplikacije lahko pridobimo tudi druge podatke, kot je naprimer pregled prisotnosti kužnih krogov hude gnilobe čebelje zalege, iskanje posameznih čebelnjakov ali stojišč ter pregled katera območja niso primerna za ekološko čebelarjenje.

 Simon Golob
Svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja,
Čebelarska zveza Slovenije
Javna svetovalna služba v čebelarstvu

Fotografije