Počasi se približuje čas za zatiranje varoj

20.10.2020 10:24:08
Tehnologija
Uspeh čebelarske sezone je po večini odvisen od zdravstvenega stanja čebelje družine. Na to stanje v veliki meri, z vsem svojim neposrednim in posrednim delovanjem vpliva zajedavec Varroa destructor. Sodobni čebelar, čigar cilj je poleg dobre bere medu tudi preživetje čebelje družine, mora zato varoje nadzirati in uničevati celo čebelarsko leto.

Še ne dolgo nazaj smo zajedavca v naših čebelnjakih uničevali z uporabo sintetičnih akaricidov, v zadnjem času pa za zatiranje varoj uporabljamo apitehnične metode, eterična olja in organske kisline. Učinkovitost teh metod je odvisna predvsem od stanja čebelje družine in od zunanjih razmer. Zaradi tega te metode in sredstva zahtevajo veliko več čebelarjevega časa in njegovega dela prek celega leta. Prav tako mora upoštevati dosežke čebelarske znanosti in prakse ter si za uporabo teh sredstev pridobiti ustrezno znanje. 

Cilj dobre čebelarske prakse je, da v vsem letu zadržujemo število varoj v čebelji družini na čim nižji ravni. Ta cilj je najlažje dosegljiv z učinkovitim zimskim zatiranjem varoj, tj. novembra ali decembra, ko v čebelji družini ni zalege. Prav zaradi tega čebelarji ne bi smeli zamuditi zatiranja varoj z oksalno kislino, saj se je ta izkazala kot zelo učinkovita.

Zdravila na osnovi oksalne kisline lahko kupite v veterinarskih ambulantah.

Zatiranje varoje v zimskem času from versatilis.si on Vimeo.