Pogosto zastavljena vprašanja glede tečajev za čebelarje začetnike

04.01.2023 15:41:12
Izobraževanje
Koliko stane tečaj za čebelarje začetnike?
Tečaji za čebelarje začetnike so bili v letu 2022 za udeležence brezplačni. V letu 2023 bo predvidoma enako.
Kdo se lahko udeleži tečaja?
Pogojev za udeležbo ni. Tečaja se lahko udeleži zainteresirana javnost do zapolnitve prostih mest (50). Predvidoma vabimo odrasle osebe še zlasti prihodnje čebelarje in čebelarje začetnike, ki že čebelarijo manj kot tri leta ter se še niso udeležili tečaja za začetnike, so po možnosti že včlanjeni v čebelarska društva in imajo čebelarskega inštruktorja. Udeležbo nepolnoletnim osebam, na podlagi dosedanjih izkušenj, zaradi zahtevnosti tečaja, odsvetujemo.
Ali moram biti član društva, da se udeležim tečaja?
Članstvo v društvu ni pogoj za udeležbo na tečaju. Včlanitev v čebelarsko društvo je prostovoljno, vendar ga močno priporočamo zaradi povezanosti in koordiniranosti čebelarjev v prostoru idr.
Koliko ur obsega tečaj?
Tečajnik absolvira najmanj 34 ur tečaja, ki so sestavljene iz teoretičnega in praktičnega dela ter dodatnih predavanj.
Kdaj poteka tečaj?
Praviloma v spomladanskem času (februar-junij). Praksa poteka v času čebelarske sezone. Urniki posameznih tečajev se med seboj razlikujejo glede na razpoložljivost predavalnice ter prostih terminov predavateljev. Urnik tečaja je pripravljen tako, da se lahko tečaja nemoteno udeleži večina tečajnikov, kar v praksi pomeni med delavniki popoldne (npr. od 16. ure dalje) ter ob sobotah dopoldne. Celoten tečaj se izvede v cca. 10-15 srečanjih, odvisno od zgoščenosti ali razpršenosti urnika.
Ali se piše test in dobi potrdilo?
Tečajniki na koncu tečaja opravljajo pisno preverjanje znanja iz vsebin, ki so zajete na samem tečaju oz. v čebelarskem priročniku za začetnike, ki je uradno gradivo tečaja za čebelarje začetnike.
Tečajniki, ki izpolnjujejo vse pogoje za opravljen tečaj, po koncu tečaja prejmejo potrdila o opravljenem tečaju za čebelarje začetnike.
Kakšni so pogoji za opravljen tečaj?
Za uspešno končanje Tečaja za čebelarje začetnike veljajo sledeči pogoji: uspešno opravljeno preverjanje znanja ter udeležba na najmanj 31 urah tečaja za čebelarje začetnike med katerimi je obvezna udeležba na praktičnem delu (10 ur). V kolikor tečajnik tega usposabljanja še ni opravil prej je obvezna tudi udeležba na Smernicah dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP (4 ure).
Kje in kdaj se lahko prijavim na tečaj?
Prijave se začnejo zbirati v četrtek, 12. januarja 2023, od 17. ure dalje, preko spletnega obrazca, ki bo objavljen na spletni strani ČZS.
Katere podatke potrebujem za prijavo na tečaj?
V spletnem obrazcu boste vpisali podatke: ime, priimek, naslov (ulica in hišna številka), pošta (poštna številka in pošta), čebelarsko društvo (če niste še član, pustite prazno), število let čebelarjenja oz. čebelarskih izkušenj (z lastnimi čebelami ali kot praktična pomoč drugemu čebelarju lastniku čebel), pomoč in inštruktorja pri prvih korakih lastnega čebelarjenja, udeležba na prejšnjih tečajih za začetnike, datum rojstva, kraj rojstva, telefonska številka (prenosna ali/in stacionarna), elektronski naslov (če nimate svojega e-naslova prosim vpišite "brez naslova").
Kaj je čakalni seznam?
Čakalni seznam je spisek prijav, ki se v primeru izpraznitve prostega mesta na tečaju, upoštevajo tako, da se jih vključi med sprejete tečajnike, v obsegu kolikor se sprosti. V našem interesu je, da so tečaji zapolnjeni do konca, zato osebe s čakalnega seznama obvestimo takoj, ko do tega pride (vaše preverjanje preko telefona in maila zato ni potrebno). Čakalni seznam se nanaša samo na posamezen tečaj v tekočem koledarskem letu. Ko je tečaja konec je čakalni seznam tega tečaja brezpredmeten in se ne nanaša na neke prihodnje tečaje v smislu predprijav.
Začetnega tečaja sem se v preteklosti že udeležil, vendar sem nekajkrat manjkal in nimam pogojev za prejem potrdila. Ali moram ponovno opraviti celoten tečaj? Se moram sedaj ponovno prijaviti?
Manjkajoče termine tečaja, lahko opravljate na letošnjih tečajih. Dosedanjim tečajnikom to omogočamo tudi več let po koncu tečaja, saj hranimo evidence udeležbe. Na tečaj se vam ni potrebno ponovno prijavljati, ampak samo zaprosite za urnik in vam ga pošljemo. Sporočite tudi katerega leta ste se tečaja udeležili in na kateri lokaciji, da preverimo manjkajoče pogoje. Najbolje, da se oglasite konec aprila, ko bo predvidoma začela priprava urnikov letošnjih tečajev.
Vprašal bi še glede ...
Potem pokliči na 051/657 204 ali 01/729 61 11 oz. piši na marko.borko (a) czs.si