Izročitev prehodnega pokala mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev

23.12.2022 10:04:48
Izobraževanje
Sloveniji je bila s strani Mednarodnega centra mladih čebelarjev podeljena kandidatura za izvedbo Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev leta 2023 (International meeting of young beekeepers, v nadaljevanju IMYB). Čebelarska zveza Slovenije, ki je nosilec organizacije, bo tekmovanje bo organizirala od 3. do 7. julija 2023. Tekmovanje organizira v sodelovanju z občino Ivančna Gorica, saj bo večji del dejavnosti potekal na območju občine.
Prehodni pokal IMYB, ki ga prejme vsakokratna država gostiteljica je že v kraju soorganizatorja. Dne 22. 12. 2022 je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pokal predal županu občine Ivančna Gorica Dušanu Strnadu, kjer bo počakal na čas tekmovanja.
Mednarodno srečanje mladih čebelarjev je dogodek, ki poteka že od leta 2010. Nazadnje je potekal leta 2019 na Slovaškem z 29 državami udeleženkami. Zaradi covida je IMYB v vmesnem času odpadel. V Sloveniji bo leta 2023 potekalo enajsto zaporedno srečanje, na katerem si želimo gostiti do 40 držav udeleženk, kar bi bilo največ, odkar poteka tekmovanje. Vsako državo zastopa ekipa treh tekmovalcev, mladih čebelarjev, starih od 12 do 18 let, ki jih spremljata do dve odrasli osebi. V tekmovalnem delu so tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni s cca. 15 čebelarskimi izzivi, kjer morajo prikazati čebelarsko znanje in spretnosti.
V času izven tekmovalnega dela IMYB se odvija več stvar, npr. medsebojno spoznavanje udeležencev, predstavitve držav, mednarodna konferenca na temo dela z mladimi v čebelarstvu. Pomembno je tudi slovesno odprtje tekmovanja s procesijo in izobešanjem zastav vseh držav udeleženk ter zaključna prireditev, kjer so razglašeni rezultati tekmovanja ter podeljene medalje, pokali in plakete za najboljšo mešano mednarodno ekipo, najboljšo narodno ekipo in najboljše tekmovalce.
Velik del vmesnega programa je namenjen ogledom znamenitosti države gostiteljice. Slovenija ima, kot država, v kateri je čebelarstvo, kot nesnovna kulturna dediščina s strani UNESCA, priznano za način življenja, pokazati mnogo znamenitosti ter naravnih lepot. Poleg Hiše kranjske čebele in drugih zanimivosti na območju občine, bodo obiskali tudi prestolnico Ljubljano ter Čebelarski center Slovenije na Brdu pri Lukovici. IMYB kot tak pomeni odlično promocijo Republike Slovenije. ČZS