Tudi matični mleček deluje antioksidativno

22.12.2021 12:37:45
Varna hrana
Tudi matični mleček deluje antioksidativno
 
Matični mleček je izloček krmilnih in čeljustnih žlez čebel delavk, starih od 6 do 15 dni, in ima ključno vlogo pri razvoju matice v družini, uporablja pa se tudi v prehrani človeka. Uvrščamo ga med funkcionalna živila, saj so rezultati raziskav pokazali, da ima številne funkcionalne lastnosti, kot so antibakterijska aktivnost, protivnetna aktivnost, dezinfekcijsko delovanje, antioksidativna učinkovitost, antitumorsko delovanje,...
 
Matični mleček je pretežno topen v vodi in ima nizko vrednost pH (med 3,5 in 4,5). Viskoznost matičnega mlečka je odvisna od vsebnosti vode in starosti – če je shranjen na sobni temperaturi, počasi postaja bolj viskozen. Star matični mleček, ki ni pravilno skladiščen, je tudi temnejše barve in ima lahko aromo po žarkem.
 
Sestava matičnega mlečka je dokaj kompleksna. Sestavljajo ga voda, maščobe, beljakovine, sladkorji, aminokisline, organske kisline, steroli, estri, fenolne spojine, minerali, elementi v sledovih in druge snovi.
 
Antioksidativno delovanje
 
Antioksidanti so molekule s stabilno strukturo, ki upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin na različne načine. Kot lovilci radikalov se po reakciji z radikali pretvorijo v stabilnejše in manj škodljive snovi, ki jih organizem izloči. Pomagajo zavirati razvoj nekaterih obolenj, zmanjšujejo tveganje za razvoj rakavih obolenj, ateroskleroze, bolezni srca in ožilja, raznih vnetij in artritisa. Izboljšajo delovanje imunskega sistema in preventivno delujejo pred procesi staranja. Čebelji pridelki so pomemben vir antioksidatov, tudi matični mleček deluje antioksidativno. Antioksidativna učinkovitost matičnega mlečka izvira iz fenolnih spojin in kratkih peptidov, različnih vitaminov (A in E) in kratkoverižnih hidroksilnih in karboksilnih maščobnih kislin.
 
Vsebnost skupnih fenolnih spojin v slovenskih vzorcih matičnega mlečka je od 15 do 40 mgGK/100 g, antioksidativna učinkovitost izražena kot koncentracija učinkovitosti (EC50) pa znaša od 17,9 do 59,6 mg/mL.
 
 
Uporaba matičnega mlečka
 
Svež matični mleček lahko uživamo kot dodatek k prehrani, lahko ga zmešamo z medom ali nanesemo na kožo. Zaradi promocije zdravega načina življenja se njegova uporaba v zadnjem času povečuje.  
 
Zaradi svoje sestave vpliva na koncentracijo holesterola v krvi, deluje proti gram pozitivnim bakterijam, ima protivnetni učinek, stimulira proizvodnjo kolagena, pomaga pri predmenstrualnim sindromom in blaži učinke menopavze. Uživanje priporočajo tudi pri odraslih s prekomerno težo, saj pozitivno vpliva na profil lipidov, nasičenost, vnetje in antioksidativno sposobnost organizma.
 
 
Shranjevanje matičnega mlečka
 
Matični mleček je občutljiv na toploto, svetlobo in zrak. V primeru neprimernega skladiščenja potemni, poveča se mu viskoznost, pojavijo se večje netopne frakcije proteinov, zmanjša se vsebnost prostih aminokislin in aktivnost encima glukoza oksidaza (Hu in sod., 2017), postane lahko žarek.
 
Najbolje se ohrani z zmrzovanjem na –20 °C ali pa z liofilizacijo. Po skladiščenju matičnega mlečka v hladilniku in zmrzovalniku pride do manjših sprememb (< 5 %) v vsebnosti vode, 10-HDA, kislosti, nekoliko večje so spremembe v pH vrednosti, ter vsebnosti maščob in beljakovin. Po daljšem skladiščenju (eno leto ter 1,5 let) nastanejo večje spremembe v vsebnosti sladkorjev, predvsem vsebnosti fruktoze ( do 26 %) in v nekaterih primerih saharoze (do 44 %).
 
Matični mleček se shranjuje v hladilniku ali zmrzovalniku, za daljše shranjevanje je boljše zamrzovanje. Zaradi sprememb v njegovi sestavi ga je najbolje porabiti v enem največ 1,5 letu od pridelave.  
 
Več lahko preberete v Poročilu aplikativne raziskave Karakterizacija čebeljih pridelkov za leto 2020 in 2021.
 
 
Literatura:
 
Bogdanov S. 2011. The royal jelly book: Royal jelly and bee broad: harvest, composition, quality. V: The royal jelly book, 1: 1-13
http://www.bee-hexagon.net/royal-jelly/ (junij 2017)
Collazo N., Carpena M., Nuñez-Estevez B., Otero P., Simal-Gandara J., Prietto M. A. 2021. Health promoting properties of bee royal jelly: food of the queens. Nutrients, 2021, 13: 543, https://doi.org/10.3390/nu13020543
Guo H., Kouzuma Y., Yonekura M. 2009. Structure and proerties of antioxidative petides derived from royal jelly protein. Food Chemistry, 113: 238-245
Guo J., Wang Z., Chen Y., Cao J., Tian W., Ma B. Dong Y. 2021. Active components and biological functions of royal jelly. Journal of Functional Foods, 82: 1-7
https://doi.org/10.1016/j.jff.2021.104514
Kandolf B. A., Lilek, N., Samec, T. Bertoncelj, J., Korošec, M. 2020. Poročilo aplikativne raziskave Karakterizacija čebeljih pridelkov. Lukovica: Čebelarska zveza Slovenije: 38-56
Kandolf B. A., Lilek, N., Samec, T. Bertoncelj, J., Korošec, M. 2021. Poročilo aplikativne raziskave Karakterizacija čebeljih pridelkov. Lukovica: Čebelarska zveza Slovenije: 43-64
Mishima s., Suzuki K. M., Isohama Y., Kuratsu N., Araki Y., Inoue M., Miyata T. 2005. Royal jelly has estrogenic effects in vitro and in vivo. Journal od ethnopharmacology, 101, 1: 215-220
Petelin A., Kenig S., Kopinč R., Deželak M., Černelič Bizjak M., Jenko Pražnikar Z. 2019. Effects of royal jelly administration on lipid profile, satiety, inflammation, and antioxidant capacity in asymptomatic overweight adults. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2019: 1-11, doi: 10.1155/2019/4969720
Sabatini G.A., Marcazzan L.G., Caboni F.M., Bogdanov S., Bicudo de Almeida-Muradian L. 2009. Quality and standardisation of royal jelly. Journal of ApiProduct and ApiMedical Science, 1, 1: 16-21
The National Honey Boars. 2003. Honey-Health and therapeutic qualities. Longmont The National Boards: 27 str.
(http://www.biologiq.nl/UserFiles/Compendium%20Honey%202002.pdf) (Avgust 2020)
 
 
Andreja Kandolf Borovšak, svetovalka za zagotavljanje varne hrane