Simpozij o apiterapiji

14.04.2021 15:01:19
Varna hrana
V soboto 27. 3. 2021 je v počastitev spomina na dr. Filipa Terča potekal simpozij o apiterapiji, ki sta ga organizirala Čebelarska zveze Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Maribor. Tudi tokrat je zaradi nastale situacije z novim korona virusom potekal preko video konference. Na začetku so poslušalce pozdravili g. Boštjan Noč, predsednik ČZS ter g. Vlado Vogrinec predsednik ČZDM, g. Karl Vogrinčič član kolegija predsednika ČZS zadolženega za področje apiterapije g. Matjaž Pogačnik, predsednik Komisije za apiterapijo pri UO ČZS ter g. Vlado Pušnik predsednik Sekcije apiterapevtov Slovenije.

Na začetku je zdravnica Cristina Aosan iz Romunije, ki se ukvarja z apiterapijo, povedala svoje izkušnje uporabe čebeljih pridelkov pri bolnikih, ki so zboleli za Covid-19, Damjan Justinek zdravnik diabetolog pa je predstavil uporabo čebeljih pridelkov pri diabetikih. Pred časom sta z dr. Natašo Lilek pripravila smernice o Uporabi čebeljih pridelkov v prehrani sladkornih bolnikov, ki so objavljene na povezavi:
https://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=14&sif_file=objave_podrobno&sif_parent=11500

 Majda Stopar s Centra za poklicno izobraževanje je predstavila NPK Apiterapevt-/ka, ki je bil sprejet v februarju, in pomen tovrstnih izobraževanj.  
Zdravnik psihiater Bone Stevanovski je predstavil svoje izkušnje z apiterapijo v primeru anoreksije, na koncu pa so Tjaša Starčič, dr. Stane Klemenčič in dr. Nataša Lilek prestavili liofilizacijo čebeljih pridelkov ter kdaj je le te za čebelje pridelke primerna.

Posnetek simpozija si lahko ogledate na povezavi:
https://www.youtube.com/channel/UC8yzw9n5jBS5ciWdTXPJgtg.

Andreja Kandolf B., svetovalka za zagotavljanje varne hrane