Iz apiterapevtskega simpozija na Hrvaškem, II. del

21.12.2020 8:46:14
Varna hrana
Na simpoziju iz apiterapije, ki je potekal v začetku decembra je bilo osrednje predavanje  svetovno znanega romunskega apiterapevta zdravnika dr. Stafana Stangaciu-ja. Govoril je o delovanju imunskega sistema ter uporabi čebeljih pridelkov pri prebolevanju koronavirusne bolezni.

Imunski sistem je tisočkrat bolj zapleten in inteligenten na molekularni ravni kot skoraj vsak virus, bakterija ali zajedavec. Premagan je lahko, kadar bolnik in njegov zdravnik nista v določenem času sposobna prepoznati vseh globljih vzrokov njegovega slabljenja. V večini primerov prepozno postavljena diagnoza pomeni prepozno ali neučinkovito zdravljenje. Sposoben zdravnik se mora osredotočiti na oblikovanje popolnega seznama vzrokov, ki slabijo imunski sistem. Ko je seznam narejen, je zdravljenje veliko lažje in bolj učinkovito kot simptomatično, pogosto toksično zdravljenje z zdravili.  

Čebelarji so tudi v pozni starosti zdravi, kljub degradacijskim procesom, virusom in bakterijam. Več kot sto znanstvenih študij dokazuje, da so čebelji pridelki posredno ali neposredno učinkoviti proti širokemu spektru virusov, bakterij,…Proti virusu Covid-19 delujejo polifenoli in organske kisline v propolisu, medu in cvetnem prahu, hlapne snovi v propolisu in medu, melitin v strupu, esencialne aminokisline ter zarodne celice matičnega mlečka in ličink trotov.
 
Delovanje imunskega sistema
Za uspešno delovanje imunski sistem potrebuje ustrezno enostavno hrano, snovi, ki ga varujejo kot so npr. antioksidanti, snovi, ki delujejo proti morebitni sočasni okužbi, ter snovi, ki pospešujejo krvni pretok in pa vročino. Glede na analize nemških zdravnikov je trenutno okrog 150 virusov povezanih s človekom.
Glavna vzroka za slabo prebolevanja virusa Covid-19 sta slab imunski sistem ter pridružene bolezni.
Vzroki za slabo delovanje imunskega sistema so neustrezna prehrana, slab pretok krvi, pomanjkanje kisika, starost, patogeni mikroorganizmi, utrujenost in slabo spanje, stres, prosti radikali, onesnaženje, nizke temperature, nezadostna regeneracija, dehidracija pa tudi krhkost kapilar, ki omogoča lahek vstop virusom v telo, močnejše vnetje in zaplete kot so tromboza, kap in infarkt. Tudi parodontoza lahko predstavlja lahek vdor virusov v telo. Krhkost kapilar se lahko pozdravi samo z zdravo ustrezno prehrano, prehranskimi dopolnili, vitamini in čebeljimi pridelki.
Pridružene bolezni, ki otežijo potek okužbe s Covid-19 so kardiovaskularne težave, sladkorna bolezen, debelost, rak, kronične pljučne bolezni, bolezni ledvic, druge infekcije.
Čebelarji se stalno učijo novih stvari, ki skrbijo, da možgani ostanejo zdravi in ker med svojim delom prejmejo čebelji strup in uživajo čebelje pridelke, bi lahko bili bolj odporni na Covid-19.

Kako se branimo pred virusom Covid-19
Najbolj učinkovit način boja proti virusu Covid-19 je, da preprečimo njegov vstop, ali pa se borimo takoj po vstopu preden se namnoži.
Njegov vstop preprečimo fizikalno (z rednim vsako urnim prezračevanjem, UV in IR žarnicami, čistilci zraka, propolizerji), kemijsko (razkužila) in biokemijsko (čebelji pridelki, zdravilne rastline, eterična olja, zdrava prehrana). Zelo pomaga vdihavanje zraka iz čebeljega panja, pozimi si lahko pomagamo s propolizerji ali kabinami s propolizerji. Ker virus najpogosteje vstopi preko nosu, si pomagamo z vbrizgavanjem fiziološke raztopine za nos z medom in propolisom, na zaščitno masko lahko kanemo nekaj kapljic propolisa ali pa dodamo surov propolis.

V primeru težav z očmi uporabimo fiziološko raztopino z medom in/ali propolisom in/ali matičnim mlečkom, pri bolečemu grlu si pomagamo z raztopino propolisa in medu, pri suhem kašlju pomagata lipov čaj in lipov med, kurkuma, topla voda (40 °C) ter sladki koren.

V primeru težkega dihanja (dispneja) pomaga krema s čebeljem strupom v kombinaciji z apukunkturo ter propolis in medeno razpršilo. Pri virusni pljučnici si pomagamo z vsemi čebeljimi pridelki in zdravilnimi rastlinami. Pri izkašljevanje krvavega izpljunka ali krvi, ki izvirata iz dihal, pomagata propolis in med. Pri mikrotrombozi v pljučih pomagajo čebelji strup, mešanica medu in vinskega kisa, med in organske kisline.

Propolis in vitamin C pomagata pri izboljšanju pretoka krvi.

Če nimamo apetita nam lahko pomaga mešanica cvetnega prahu, matičnega mlečka, medu ter limonovega soka, pri prebavnih težavah najbolj pomagata med in propolis.
Krhkost kapilar povzroča pomanjkanje vitamina C ter polifenolov, sladkorna bolezen ter visok krvni tlak. Od polifenolov sta učinkovita kamferol in kvercetin, ki ju vsebujejo med, cvetni prah ter propolis.

Naš zaveznik je tudi vročina, če jo prehitro nižamo z zdravili, zmanjšamo učinkovitost imunskega sistema, omogočimo preživetje bakterij in virusov in tako povečamo možnost za smrt. Znižujemo jo samo v primeru duševne zmedenosti, krčev, močnega vnetja in sepse.

Izboljšanje imunskega sistema
Za cepljenje proti Covid-19 potrebujemo močan imunski sistem, izboljšamo ga:
  • z ustrezno prehrano, ki vključuje vitamine, encime, esencialne aminokisline, cink
  • s fitoterapijo, ki vključuje ustrezno količino polifenolov
  • z apiterapijo, ki nam daje hranila, polifenole, deluje protivirusno in protibakterijsko
  • z aromoterapijo, ki deluje protivirusno
  • s spanjem, počitkom, meditacijo, jogo
 
Za dobro delovanje imunskega sistema potrebujemo vsaj 3 mg vitamina C na dan, Zn (cink), Mg (magnezij) in antioksidante. Uživati moramo ustrezno prehrano, ki vključuje čebelje pridelke, jajca, stročnice, oreške, gobe, ribe, kozje mleko, sir z medom, ne smemo pa uživati živil z veliko maščob, ki zakisajo organizem in  povzročajo tvorbo veliko sluz. Vsaj v času bolezni se moramo izogibati uživanju mesa, pomfrija, sladoleda, sladkarij, toasta,… Pri premagovanju virusov potrebujemo tudi hrano, ki je bogata s proteini in organskimi kislinami, vključno vitaminom C (askorbinska kislina). Kisline posredno povzročijo bazično okolje v telesu, ki ga virusi ne marajo, povečajo pretok krvi in limfe in pomagajo pri regeneraciji celic, organov, tkiv.
 
Čebelji pridelke med prebolevanjem Covid-19
Pri prebolevanju Covida-19 uživajmo med: cvetličnega 1 ml na kg telesne mase,  manovega 1-2 ml na kg telesne mase, pri tem je potrebno uživati tudi dovolj tople vode (40 °C ). Priporoča se med z ingverjem ali cimetom ali čebulo ali česnom, Mg, prepojeni oreščki, hrana obogatena s proteini (cvetni prah, kalčki). Med lahko uživamo s kapljicami za v nos, grgranjem, pršenjem ali intravenozno, oralno, pod jezik, intra-rektalno intra-vaginalno in preko kože (masaža). 
Med prebolevanjem Covida-19 uživajmo 5-20 g propolisa na dan s kapljicami za nos, grgranjem, inhalacijami, pršenjem, oralno, pod jezik (tablete surov, ali v mešanici z drugimi čebeljimi pridelki), intra-rektalno, intra-vaginalno, elektroforeza ali ultrazvok. Uporabimo lahko kreme za kožo s propolisom,  ali propolis v kombinaciji z voskom in toploto.
Priporoča se dihanje čebeljega zraka, 1-2 terapij na dan po 15-20 minut.

Žvečimo lahko vosek z medom, pripravimo si tople obloge z voskom, priporoča se akupuktura s kremo z voskom.

Matični mleček deluje protibakterijsko, proti glivicam in virusom in pomaga pri okrevanju po virusnih boleznih, pospešuje nastanek zarodnih celic eritrocitov, levkocitov in trombocitov. V primeru bolezni Covid-19 ga uživamo 2-5 ml do 12 krat na dan, damo ga pod jezik ali intramuskularno ali podkožno.

Apilarnil uživamo 2-3 ml do šestkrat na dan pod jezik, cvetni prah 0,5-1 g na kg telesne mase, izkopanec 0,2-0,3 g na kg telesne mase.
 
Čebelji pridelki niso stoodstotni pri premagovanju koronavirusne bolezni, vendar pa lahko pomagajo, saj delujejo proti virusom in izboljšajo delovanje imunskega sistema, zato uporabljajmo sveže čebelje pridelke na vse možne anatomske načine. Njihovo moč lahko okrepimo z zdravilnimi rastlinami in eteričnimi olji. Ne zbijajmo vročine, če ni potrebno.
 
Povzeto po predavanju dr. Stefan Stangaciu, Zagreb, 5. 12. 2020.
 
Andreja Kandolf Borovšak, svetovalka za zagotavljanje varne hrane