Iz apiterapevtskega simpozija na Hrvaškem

16.12.2020 8:03:20
Varna hrana
V začetku decembra je potekal simpozij o apiterapiji v organizaciji hrvaškega apiterapevtskega društva. Med številnimi predavanji so predvsem izstopale tematike uporabe cvetnega prahu v apiterapiji, uporabe medu in drugih čebeljih pridelkov v prehrani sladkornih bolnikov ter uporaba čebeljih pridelkov v boju proti virusnim boleznim. Simpozij je potekal preko video konference, povezovala pa ga je predsednica hrvaškega apiterapevtskega društva dr. Gordana Hegić, ki je predstavila tudi delo na področju apiterapije na Hrvaškem.

Zrinka Franić dr. med. je predstavila uporabo cvetnega prahu v apiterapevtske namene. Poleg pregledne splošne predstavitve o cvetnem prahu in njegove sestave je pozornost namenila predvsem načinom uporabe cvetnega prahu. Priporoča, da je najboljše uživati cvetni prah tako, da ga pred uporabo namočimo v jogurt ali kislo mleko in ga pustimo preko noči. Tako pripravljenega zaužijemo zjutraj. Priporoča tudi kombiniranje cvetnega prahu in medu v razmerju 2:1 ali 1:1 in uživanje take mešanice po jedilno žlico na dan. Zaradi delovanja encimov v medu ali fermentiranih mlečnih izdelkih postane ovojnica cvetnega prahu mehkejša kar posledično privede da hranilne snovi, ki jih cvetni prah vsebuje postanejo našemu telesu lažje izkoristljive. Priporoča, da se uživa lokalno pridobljen cvetni prah, in čim bolj svež. Namreč že po pol leta pride do izgube hranilnih snovi. Uživanje cvetnega prahu je lahko le dopolnilo naši prehrani in nikakor ne smemo zanemarjati morebitno terapijo, ki nam jo je predpisal zdravnik. Ljudje, ki so že tako alergični na cvetni prah vetrocvetk se naj uživanju cvetnega prahu izognejo oz. so previdnejši pri njegovem uživanju. Najboljše je uživati cvetni prah približno pol ure pred jedjo, zjutraj, da začnemo dan z vnosom hranljivih spojin v naš organizem. Priporoča, da se ga uživa z vmesnimi prekinitvami v obdobju, ko jesen prehaja v zimo oz. ko ima organizem največje potrebe po hranilnih snoveh. Cvetni prah vsebuje veliko elementov še posebej železa, zato se priporoča ljudem, ki so slabokrvni, podhranjeni in tistim, ki okrevajo po bolezni (rekovalescentom). Vsebuje tudi veliko fosforja, ki je potreben za prenos živčnih impulzov ter delovanje možganov  in živcev. Priporoča se tudi nosečnicam, rekreativnim in profesionalnim športnikom, učencem, študentom. Cvetni prah se priporoča za spodbujanje apetita, pri različnih obolenjih prebavnega sistema pri boleznih prostate, osteoporozi, pri zlomih kosti, izpadanju las in ob pomankanju vitaminov (avitaminoza). Koristen je tudi za kožo (suha koža, staranje kože). Pripisujejo mu protimikrobno, antioksidativno, protivnetno delovanje vendar so rezultati raziskav lahko zelo različni predvsem zaradi različnih botaničnih vrst cvetnega prahu.

Dr. Zdenko Franić se je poglobil v zgodovino medenih pijač in pripravil pregled uporabe medenih pijač kot živila in zdravila skozi celotno dostopno zgodovinsko gradivo. G. Armin Nuhanović pa je predstavil aktivnosti na področju apiterapiji v Bosni in Hercegovini.

Doc. dr. Melisa Oraščanin je predstavila projekt razvoja funkcionalnega živila na osnovi medu in dodatka topinamburja za uporabo v prehrani sladkornih bolnikov. Velikokrat se sprašujemo ali je med uporaben v prehrani sladkornih bolnikov ali ne, zato je predavateljica nanizala dejstva zakaj je med koristen. Med se po svoji sestavi razlikuje od navadnega, belega sladkorja, saj vsebuje tudi vitamine, minerale in druge spojine kot so npr. antioksidanti. Vendar vsak med ni ustrezen za uporabo v prehrani sladkornih bolnikov. Potrebno je biti pozoren na glikemijski indeks (GI) medu, ki se med vrstami medu lahko zelo razlikuje, od 32 do 85. Vrste medu, ki vsebujejo več fruktoze imajo manjši GI, takšen je npr. akacijev ali kostanjev med. Opravljenih je bilo veliko raziskav o uporabi medu pri sladkorni bolezni, ki navajajo pozitiven vpliv na vzdrževanje te bolezni. Da bi tudi med, ki ima visok GI postal bolj sprejemljiv za uporabo pri sladkorni bolezni, so razvili proizvod iz medu z dodatkom liofiliziranega topinamburja. Topinambur ima majhno vsebnost maščob in škroba. Bogat je z elementi in vitamini B kompleksa, vitaminom C, D in provitaminom A. Ima nizko energijsko vrednost in predstavlja vir prehranske vlaknine. Vsebuje tudi inulin ali oligofruktozo, ki se uporablja za različne namene in vpliva na nivo inzulina in glukagona. Ugotovili so, da med (kostanjev, gozdni, lipov in cvetlični med) z dodatkom 10 % liofiliziranega topinamburja zniža GI medu, izdelek je obstojen in senzorično sprejemljiv. Lipov med z dodatkom 10 % liofiliziranega topinamburja je v povprečju povzročil najnižji dvig glukoze v krvi testirancev (po 30 in 45 minutah po zaužitju).  Vseeno pa je potrebno predstavljene podatke vzeti s pazljivostjo in počakati na dodatne raziskave. Predavateljica priporoča, da v primeru sladkorne bolezni, ko se izbira med uporabo sladkorja ali medu je zagotovo med boljša odločitev. Seveda v primerni količini.

Osrednji predavatelj apiterapevtskega srečanja je bil dr. Stafan Stangaciu, ki je predstavil uporabo čebeljih pridelkov v boju proti virusnim boleznim kot je tudi COVID-19. Povzetek vsebine njegovega predavanja bomo v naslednjih dneh objavili tudi na spletni strani ČZS.

Nataša Lilek

Foto: internet (https://www.primorske.si/2018/05/14/naravno-tekoce-zlato-za-dobro-zdravje)