Kar spomladi sejemo, sedaj žanjemo na Šolskem centru Šentjur

15.10.2020 11:22:36
Varna hrana
V projektu »Kar sejemo, to žanjemo« sodeluje tudi Šolski center Šentjur. Tako so tudi spomladi, ko so prejeli semena buč golic s strani Čebelarske zveze Slovenije, posejali na njivo. Čez poletje so imele čebele pašo na cvetočih delih rastline. Sedaj v jeseni so rastline obrodile sadove buč golic. Tako so dijaki Šolskega centra Šentjur imeli naravoslovni dan, ki so ga poimenovali »Buče, bučke, bučnice« . Na njem so dijaki spoznavali tehnologijo pridelave buč, okraševanje buč in izdelavo različnih dobrot. Na šoli so pripravili tudi razstavo na temo buč golic.

Dijaki so tako spoznavali široko uporabnost buč, ne le samo za čebele. Imeli so tudi tekmovanje v katerem je tekmovalo 15 razredov. Po zaključku tekmovanja so imeli glasovanje za najlepšo bučo (slika je priložena v prilogi). In po zaključku so dobili kar tri razrede, ki so si delila 3. mesto, in to so 2.T, 1.VT in 1.PTI. 2. mesto je prejel razred 1.SP. In prvo mesto je prejel za »Naj bučo«  2.PTI razred.

V nadaljevanju so priložene tudi slike ustvarjanja dijakov. In morda najdete med kreacijami dijakov idejo, kako vaš prostor sedaj v jesenskem času dekorirati z bučami.  
 
Pripravila:
Nives Potočnik, Šolski center Šentjur
Tomaž Samec, svetovalec Javne svetovalne službe v čebelarstvu
 

Fotografije