​Stanje rastlina na vzhodu države 6.4.2022

06.04.2022 21:16:07
Napoved medenja
Danes smo pregledali stanje rastlin na območju Murske Sobote, Goričkega, Lendave, Ljutomera, Ormoža in Ptujskega območja.
 
Akacija:
Kot kaže smo tokrat le imeli srečo in negativne temperature na tem delu države niso naredile velike škode. Današnji pregled skoraj ni pokazal prizadetega brsta akacije. Kot kaže so dež, oblačno vreme, višja zračna vlaga ter prisotnost negativnih temperatur le kratek čas omilile pozebo in škode sedaj še ni opaziti. Poganjki so še vedno vitalni z zeleno sredico in vidno aktivnostjo drevesnega soka. Hladne temperature so nekoliko upočasnile nadalni razvoj tako, da so poganjki na tem območju velikosti med 2 in 5 mm. Ob takem stanju in trenutni napovedi vremena lahko letos tu cvetenje akacije pričakujemo po 5. maju. Stanje bomo preverjali tudi v prihodnjih tednih, ko bo slika realnejša in tudi napoved zanesljivejša.  
Oljna ogrščica:
Dež je dobro namočil zemljo kar se najbolje vidi pri oljni ogrščici. Na njivskih površinah skoraj ni več opaziti praznih površin, saj se je ogrščica lepo razrasla in zrasla tudi v višino. V primerjavi s prejšnjim tednom je kljub hladnemu vremenu zrasla za 10 cm. Cvetni nastavki so lepo vidni in so rastline v dobrem stanju. Na površinah, ki so bile v sušnem obdobju namakane je možno že opaziti posamezni rumeni cvet. Čas začetka cvetenja in dovozov čebel na pašo bo med 15. in 20. aprilom. Pred premikom čebel na to pašo preverite ali so kmetje končali s škropljenjem. Prvo škropljene so kmetje v teh dneh opravili, čaka jih pa še drugo.  
Ostale rastline:
Trenutno na tem območju cveti črni trn, ki prehaja v drugo polovico cvetenja. Poleg njega cvetijo drevesa sadnega drevja slive in breskve. V polnem cvetenju je tudi divja češnja za katero upamo, da jo bodo čebele čim bolje izkoristile. Dež je odlično vplival tudi na razvoj regrata, saj so sedaj rumeni cvetovi dobro vidni.
Čisto brez bojazni pred novimi pozebami žal še nismo, današnje vremenske napovedi spet za nedeljo in ponedeljek napovedujejo temperature na tem območju blizu 1 °C. Upajmo, da tako ostane in, da končno dočakamo ponovno bero akcije.      
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS  
 

Fotografije