​Pregled stanja na zahodu države z dne 14.4.2021

14.04.2021 21:22:09
Napoved medenja
Danes smo še enkrat podrobno in natančno pregledali stanje akacije na območju Primorske. Zagotovo je, da je pozeba pustila velike posledice in da bo paša marsikje okrnjena, ponekod celo nična. Izredno slabo kaže v celotni Vipavski dolini, dolini reke Branice, na Krasu in vsi nižji predeli Goriškega območja. Ko smo šli višje v Brda je stanje v kotlinah in nižinah zelo podobno medtem, ko višje lege tega območja in pobočja goriških hribov ne kažejo tako velike prizadetost kot doline in bo nekaj nepoškodovanih cvetov tu celo možno. V vsakem primeru kolikor paše bo, bo ta skromna sploh, če bo v času cvetenja nagajalo še vreme.
Podobno stanje opažamo tudi na sadnem drevju, torej prizadeto je v dolinah in izpostavljenih legah, medtem, ko v višjih legah stanje ni tako hudo. Dejstvo je, da sadje kratek čas prenese par stopinj pod ničlo, akacija jih žal ne.
Poleg tega smo pregledali tudi širše območje Kopra. Popolnoma so pozebli nižinski predeli akacijevih sestojev in severni deli hribov. Delna pozeba se kaže na srednjih in manj izpostavljenih legah, medtem ko po vrhovih posameznih hribov pozeba ni bila tako izrazita. Nekaj posameznega cvetenja neprizadetih dreves je ob trenutnem stanju mogoče pričakovati vendar bo to cvetenje prav tako skromno.
V naslednjih dveh do treh tednih bodo potrebna še dodatna opazovanja, saj bo stanje bolje vidno in tudi lažje ocenljivo. Lanska situacija nam je pokazala, da hitri ogledi po pozebi vedno ne pokažejo prave, realne slike. Saj so na videz neprizadeti akacijevi cvetovi v kasnejši fazi rasti pričeli zaostajati v rasti, so zakrneli in na koncu odpadli. Nekaj je zagotovo, pozeba je pustila posledice in le upamo lahko, da se lokalno pojavi kakšen donos.
Svetujemo vam, da si območja v kolikor se odločite peljati čebele na Primorsko pred prevozom  pregledate in posvetujete z lokalnim čebelarskim društvom, da ne boste čebel premikali zaman.
Vremenska napoved je za prihodnje dva dni za to območje še prizanesljivo in ne napoveduje ponovnega negativnega stanja temperatur. Zato lahko le upamo, da bo res tako in da nam drugi val ne odnese kar je morebiti še ostalo po prvem.
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS